12 Ιουλίου 2010

Θαϊλανδέζικη μαρινάδα με γάλα καρύδας

Θα χρειαστείτε: 
  • 1 τενεκεδάκι γάλα καρύδας
  • 2 κουτ. σούπας Thai fish sauce 
  • 1 lime (πράσινο λεμόνι) από το οποίο παίρνουμε ξύσμα και το χυμό 
  • 5-6 ζαμπούες λεμονόχορτο (lemongrass), το οποίο γδύνουμε εξωτερικά και ψιλοκόβουμε το εσωτερικό 
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τριμμένο τζίντζερ 
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (ή 1 μέτριο ξερό)
  • 2 chillies (καυτερές κόκκινες πιπερές) από τις οποίες αφαιρούμε τους σπόρους και τις ψιλοκόβουμε (ή εναλλακτικά νιφάδες chili) 

Η μαρινάδα αυτή μπορεί να γίνει για κρέας ή ψάρι.

Την έχω φτιάξει για γαρίδες, τις οποίες έψησα στη σχάρα και για κοτόπουλο, το οποίο έβγαλα από τη μαρινάδα και το έψησα σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο σπορέλαιο. Φυσικά μετά λυπήθηκα να πετάξω τέτοια μαρινάδα και την πρόσθεσα στο κοτόπουλο και το έψησα ακόμη λίγο. Το μόνο πρόβλημα ήταν το λεμονόχορτο, το οποίο ήταν λίγο σκληρό (φαντάζομαι αν αφαιρεθούν κι άλλα στρώματα από το περίβλημα τότε θα είναι οκ).

Συνοδέψτε το πιάτο αυτό με ρύζι basmati.

2 σχόλια:

  1. Είμαι λάτρης της Θαιλανδέζικης κουζίνας. Τα δικά μου tips:
    - Τα καλύτερα υλικά είναι τα blue elephant. Τα βρήκα στο alpha mega αλλά υποθέτω υπάρχουν και σε άλλα supermarkets. Είναι λίγο πιο ακριβά αλλά κάνουν τη διαφορά.
    - Το lemongrass δεν είναι για κατανάλωση. Καλύτερα να κοπεί σε μεγάλα κομμάτια και να αφαιρείται πιο εύκολα μετά.
    - Το ζιζιμπρι (ginger) και το chilli καλύτερα να είναι φρέσκο αλλά καλό θα είναι να έχουμε πάντα στο ντουλάπι μας σκόνη ginger και νιφάδες chilli.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Chrys,
    -εν εδοκίμασα τα συγκεκριμένα. Φενκς.
    -Εν τρώεται α; That makes more sense. :S
    -Έχω. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή