13 Ιουλίου 2010

Chocolate crumble pie/Τάρτα σοκολάτας

Πέρσι στα γενέθλια μου μια φίλη έκαμε μου δώρο ένα βιβλίο ζαχαροπλαστικής (όλο σοκολάτα!) από το Μαρξ&Σπένσερ το οποίο με ενέπνευσε και δοκίμασα δύο τρεις. Ορισμένες (όπως τούτη που θα διαβάσετε εδώ) με επιτυχία, άλλες με όι τόσην που την πρώτη φορά (στο επόμενο επεισόδειο) τζιαι, το καλύτερο, τελικά έκαμα τζιαι κάτι εντελώς δικό μου (στο μεθεπόμενο επεισόδειο).
Τούτη η τάρτα είναι αρκετά εύκολο να γίνει, δεν έχει πολλή ζάχαρη τζιαι είναι ιδανική για όσους προτιμούν την αγνή γεύση της σοκολάτας.
Χρειάζεσαι ένα στρογγυλό, κατά προτίμηση ταψί, διαμέτρου περίπου 25 εκ.

Ζύμη
175 γρ. αλεύρι
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
115 γρ. βούτυρο ανάλατο, κομμένο σε μικρα κομμάτια
55 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κρόκος αβγού
1-2 κ.γλ κρύο νερό

Γέμιση150 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. γάλα
225 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (ή αν προτιμάς, γάλακτος) ψιλοκομμένη
2 αβγά

Για τα ψιχούθκια που πάνω (crumble topping)115 γρ. ζάχαρη σκούρα
85 γρ. καρυδόψιχα
115 γρ. σοκολάτα απλή, ψιλοκομμένη
1 κ. γλ σκόνη κακάο

Κάμνεις τη γέμιση: κοσκινίζεις το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ στην κούπα του μίξερ (αν δεν έσιεις μεν φοάσαι, τζιαι στο σιέρι γίνεται μια χαρά), ρυζιάζεις το βούτυρο (σημαίνει ότι τρίφεις τα κομμάθκια του βουτύρου με το αλεύρι), βάλλεις τη ζάχαρη τζιαι τον κρόκο τζιαι νικατώννεις ώσπου να γίνει ζύμη. Εννά κολλητσιάζει λλίο, αλλά πρέπει να μπορείς να την χειριστείς κάπως. Τύλιξε τη ζύμη σε μεμβράνη της κουζίνας τζιαι βάρτην στο ψυγείο για μισήν ωρίτσα, ώστε να μπορείς να την πλάσεις εύκολα μετά.

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190º. Άνοιξε το φύλλο σε ένα βουτυρωμένο ταψί τζιαι τρύπα την τόπους-τόπους με ένα πηρούνο. Βάλε πουπάνω χαρτί αντικολλητικό τζιαι μετά κάλυψε το με φασόλια, έτσι ώστε να εμποδίσεις τη ζύμη να φουσκώσει. Ψήσε για 15 λεπτά τζιαι αφαίρεσε τα φασόλια. Μεν τα πετάξεις, κράτα τα για μελλοντική χρήση σε τάρτες πάλαι!

Βρασε την κρέμα τζιαι το γάλα σε ένα κατσαρολούι τζιαι λλίο πριν να βράσουν πρόσθεσε τη σοκολάτα. Νικατώννεις ώσπου να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Χτύπα τα αβγά τζιαι πρόσθεστα στο μείγμα. Νικάτωσε καλά τζιαι γύρε πάνω που την ζύμη. Ψήνεις για 15 ακόμα λεπτά, φκάλλεις το που το φούρνο τζιαι αφήνεις το να κρυώσει καμιάν ωρούα.

Όταν θα σερβίρεις την ταρτα, βάλε τα υλικά για τα ψιχούθκια σε ένα μουλτιμίξερ τζιαι χτύπα τα να ψιλοκοφτούν ως τζει που εν πάει άλλο. Εννοείται ότι μπορείς να αυτοσχεδιάσεις ανάλογα με το τι έσιεις στο σπίτι. Εγώ βάλλω αμύγδαλα τζιαι μπισκότα, λλιόττερη ζάχαρη τζιαι ελάχιστη σοκολάτα, για να μεν έρτει πολλά βαρύ. Τρώεται πολλά ευχάριστα τζιαι την επομένη κρύο (να το φας και να'ναι κρύο που λέμε).

2 σχόλια: