18 Σεπτεμβρίου 2010

Σούπα μου πες με κολότζι κότσιηνον


Δακάτω στην Κρυοχώρα εν τζιαιρός που φκαίνουν τα κολότζια τα κότσιηνα. Τζείνα που κάμνουμεν κολοκοτές. Δακάτω εσιει πολλών ειδών, φκαίνουν τζιαι σε μιτσίν, γιατι το τοππάκκιν το μεγάλον θέλεις εναν μήνα να το φάεις. Τζιαι κάμωεί πολλά ωραίαν τζιαι ευκολην σουππούαν!
Βουαλά:



Θέλεις:
3 φετζάνια κολότζι κοτσιηνο καθαρισμένο τζιαι κομμένο κομματούθκια.
2 μέτριες πατάτες κομμένες
μισο φεντζάνι ρίζα του σέλλενου καθαρισμένη τζιαι κομμένη, αν θέλεις
1 καρόττο κομμένο
2 κρομμύθκια
1 κουννί σκόρτον
λλίον βούτυρο
χυμό που μισό λεμόνι, ή πορτοκάλι
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
λάδι του κολοκόσπορου
ζωμό λαχανικών, σπιθκιάσιμον αν γίνεται

Τσιγαρίζεις στον βούτυρο το κρομμύδι τζιαι το σκορτίν να γλασάρει τζιαι σύρνεις μέσα τα λαχανικά τζιαι τσιγαρίζεις τα να μυρίσουν. Προσθέτεις τα λαχανικα, αλατι τζιαι πιπέρι τζιαι ζωμόν να τα χώσει καλά. Αφήνεις τα να βράσουν ωσπού να μαλακώσουν ούλλα τζιαι χτυπάς τα με το μιξεράκι να γίνουν μιά κρέμα, που να θυμίζει την κερκίδα της Ολλανδίας στο μουντιάλ. Πρσθέτεις φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο τζιαι τον χυμό λεμόνι, ή πορτοκκάλλι.
Σερβίρεις με μιαν τατσούαν λάδιν του κολοκόσπορου, τσιγκούνέυτου το λλίον γιατι εν πολλά εντονη η γευση του. Φαντάζουμαι οτι τζιαι λλίον μπαλσάμικο κάμνει.

5 σχόλια:

  1. Πολλά ωραία σουππούα. Ειδικά το μοσχοκάρυδον εν ό,τι πρέπει. Εγώ κάμνω την με λλίην σπατζιάν τζαι κρέμαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκάμναν την πέρσι οι συναδέλφισσες μου τη σούππαν του κολοτζιού, εγόραζεν μια έναν τζαι εμοίραζεν το. τούτο εν για κολοκοτές, τούτο εν για σούπαν, τούτο για τους γονιούς μου, τούτον εν για σέναν να κάμεις ίναμπου θέλεις.
    Πολλά ΙΝ θέμα πάντως σήμερα το κολότζιν, εξηγούσα περί κολοκοτών του καλαμαρά μου! :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρέσκου μου πολλά οι σουππούες ,έχω τζιαι κολότζιη που τα δικά μας ,εν να κάμω μιαν ,τωρά που (αρκέφκει) τζιαι κρυαδίζει εν να μια νέα στομασιηκή εμπειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή