17 Σεπτεμβρίου 2010

Chicken Fajitas (the complete guide)

Αγαπημένο φαΐ οι fajitas με κοτόπουλο. Κάμνω όσο συχνα μπορώ. Είτε ούλλο το παναΰριν, είτε κάτι πιο απλό.
Πόψε έκαμα ούλλον το παναΰριν, τζαι εφάαμεν 8 άτομα, ε, τζι ένα μωρόν.

Βήμα βήμα ακολουθεί η συνταγή. Με κόκκνα είναι τα υλικά για να τα βρίσκετε εύκολα:



Κοτόπουλο και μαρινάτα κοτόπουλου (προηγούμενη μέρα κατά προτίμηση, ή έστω 2 ώρες πριν):

8 Φιλέτα στήθος κοτόπουλο
2-3 κόκκινες πιπεριές
2-3 πράσινες πιπεριές

1 ποτήρι ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι χυμό λεμόνι
6 σκελίδες σκόρδο
1-2 κουταλάκια αλάτι
1-2 κουταλάκια πιπέρι
2 κουταλάκια κύμινο/αρτισιά αλεσμένη
5 κουταλιές soy sauce
2 κουταλιές τσίλι/tabasco
νερό όσο πάρει για να καλυφτεί το κοτόπουλο
fajita mix αν θέλετε, και μόνο τα μπαχαρικά μας κλπ, είναι μια χαρά.


Κόβετε το κοτόπουλο λωρίδες λεπτές και μακριές και το βάζετε σε ένα ταπεράκι.
Κόβετε τις πιπεριές σε λωρίδες και τις βάζετε σε άλλο ταπεράκι.

Στο κοτόπουλο βάζετε την περισσότερη μαρινάτα, στις πιπεριές λιγότερη, και στο κοτόπουλο βάζετε νερό να το καλύψει. (Και μπίρα μας κάνει, εμένα δεν μου αρέσει). Οι πιπεριές δεν χρειάζονται τόσο πολύ υγρό, μπορείτε απλά να ανακαινίσετε λίγο το ταπεράκι να πάει παντού και τελειώσαμε.
Αυτό γίνεται κατά προτίμηση την προηγούμενη μέρα για να μαριναριστούν αρκετές ώρες (εδώ ισχύει το the more the merrier).



Η μεγάλη μέρα (οκ επαράκαμα το):

2 κρεμμύδια ξερά
1 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη
λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Την μέρα που θα ετοιμάσετε το φαΐ, κόβετε και το κρεμμύδι.
Το τηγανίζετε να μαλακώσει, να γυαλλίσει, να γλασάρει που λέει και η μάμα μου, και μετά ρίχνετε λίγη λίγη τη ζάχαρη, και ανακατεύετε να πάρει χρώμα παντού. Μιάμ, γλυκα κρεμμύδια!

Μετά τηγανίζετε τις πιπεριές, να μαλακώσουν κι αυτές, και μετά το κοτόπουλο. Τα στραγγίζετε απο τη μαρινάτα για να μην κάνουν μιά ώρα να ψηθούν.

Dip no 1:
Guacamole:
3 αβοκάντο ώριμα, να λιώνουν με το πιρούνι
λίγος χυμός λεμόνι για να μην μαυρίσει το αβοκάντο
1/2 κουταλάκι κύμινο
1 μικρή ψιλοκομένη ντομάτα
1/4 κουταλιάς τσίλι/tabasco
1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
λίγος κόλιανδρος φρέσκος ψιλοκομμένος
λίγη σκόνη τύπου maggie/knor (προαιρετικά)
λίγο γιαούρτι/sour cream

Λιώνετε τα αβοκάντο (είναι ωράια με το πηρούνι αντί με το μπλέντερ γιατί νοιώθεις τη γεύση του αβοκάντο αν τύχει να δαγκώσεις κανένα κομματάκι). Στραγγίζετε την ντομάτα, βάζετε τα υλικά όλα μές στο αβοκάντο, ανακατεύετε και διορθώνετε τις ποσότητες κατά προτίμηση. Με το γιαούρτι αραιώνει και απαλύνει η γεύση.

Dip no 2:
Pico de Gallo:
3-4 ώριμες ντομάτες
1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια
λίγο τσίλι/tabasco
λίγο κόλιανδρο φρέσκο
λίγο ελαιόλαδο
λίγο αλάτι

Ψιλοκόβετε ντομάτες, κόλιανδρό, κρεμμυδάκια, στραγγίζετε την ντομάτα, ανακατέυουμε και έτοιμη η "σάλτσα".

Dip no 3:
Sour Cream/Γιαούρτι
(από υπεραγορές ή σκέτο γιαούρτι μας κάνει μια χαρά, δεν είμαστε και μεξικάνοι!!!)

Spice it up:
Jalapenos (καυτερά πιπεράκια διατηρημένα σε ξίδι)

Fajitas (μαλακές πίτες έτοιμες από υπεραγορές)

Για μένα αυτά είναι τα απαραίτητα για να φάω και να ευχαριστηθώ.
Ακολουθούν κάποια bonus.

Dip no 4:
Cheese dip (nacho cheese) - έτοιμο από υπεραγορές

Dip no 5:
Refried beans

1 κονσέρβα black beans
2-3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Αφήνετε το λάδι να ζεσταθεί, κόβετε το σκόρδο μικρά κομματάκια, αφήνετε λίγο να μυρίσει το λάδι και βάζετε κουτακιά-κουταλιά τα φασόλια χωρίς το ζουμί τους. Λιώνετε με το πηρούνι κάθε κουταλιά και μετά προχωράτε στην επόμενη. Στόχος είναι να τηγανιστεί η σάρκα των φασολιών σιγά σιγά.



Το φαΐ:

Μέσα στην πίτα σας απλώνετε όποιο dip θέλετε, βάζετε ότι θέλετε, τυλίγετε και ΤΡΩΤΕ!

3 σχόλια:

  1. μιλούμε για ΜΕΓΑΛΟ παναΰριν όμως!!!
    είμαι σίουρη ότι εν εξαίσιο, αλλά να παραθέσω κι εγώ το δικό μου βέρζιον σε περίπτωση που έχει κι άλλους βιαστικούς/βαριεστημένους σαν εμένα:

    Υλικά για φουλ παναΰρι: κοτόπουλο (ή όποιο κρέας ή μανιτάρια για βέτζι επιλογή, χρωματιστές πιπεριές ή μόνο πράσινες, κρεμμύδι, σκόρδο (αν και προσωπικά βαρκούμαι τον και απλώς τσιγαρίζω τα φαγιά μου σε kerrygold herb σκορδοβούτυρο), μπαχαρικά ή φαχίτα μιξ, 2-3 κουταλιές κέτσιαπ και λίγο κόλιαντρο φρέσκο ψιλοκομμένο. Για πιο εξπρέςς καταστάσεις, φεύκει ο κόλιαντρος τζιαι το κρεμμύδι.

    Ψήνω τα ούλλα κλασσικά (πρώτα το κρέας και μετά τις πιπεριές), και προς το τέλος βάλλω τη κέτσιαπ για να δέσει πανέμορφα η κατάσταση μου και μόλις πριν κλείσω το γκάζι ρίχνω και τον κόλιαντρο. Βασικά ο κόλιαντρος και το φαχίτα μιξ οι γεύσεις κατατεθέν των μεξικάνικων.

    εν μέλιν :]

    το Pico de Gallo έκαμνα το που το νου μου χωρίς να ξέρω τι είναι (έκαμα το πρώτη φορά όταν δεν είχαμε σάλτσα για τα wraps και επιχείρησα να την κάμω φρομ scratch) :Ρ

    επολλολόησα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά έκαμες, ήταν το επόμενο ποστάκιον δαμέ.
    Η ΚΟΥΜΕΡΑ μου εν ισπανίδα, που επία σπίτι τους έκαμε το leftover κοτόπουλο μεξικάνικο.
    Λίες πιπεριές τσιγαρισμένες, γιαούρτι, έτοιμο guacamole, fajitas, τομάτα ψιλοκομμένη.
    Τζαι πάλε μια χαρά ήταν.

    Επίσης, εγώ τον κόλιαντρο αποφέυγω τον επιμελώς. Αλλά αϊ στίλ λάικ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλεια τα φαχίτας, από τα αγαπημένα μου. μαϊρεύκω τα, αλλά πιάνω έτοιμο το quacamole. :P

    Βασικά, όλες οι συνταγές εν πολλά ωραίες και αρέσκει μου να περνώ ώρες μέσα στην κουζίνα έτσι θα αρχίσω σιγά σιγά να τες δοκιμάζ - όσες μπορώ δηλαδή γιατί μια είμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή