19 Ιανουαρίου 2011

Τζιέλλι κουμανταρία


Σπανίως βλέπω τις πελλάρες που παίζει η τηλεόραση, αλλά σαν καλή νοικοκυρά κι εγώ (!) έχω συχνά ανοιχτή την τηλεόραση να παίζει στο food network. Είδα προχτές λοιπόν σε μια εκπομπή ένα επιδόρπιο που ήταν τζιέλλι αλλά με αφρώδη οίνο. Στο τέλος θα σας πω το κόλπο αν θέλετε να κάμετε το ίδιο.
Προχτές η μάμα μου είσιε φιλοξενούμενους ένα ζευγάρι από εξωτερικό τζιαι ήθελε να τους μαειρέψει ένα ολ-σίπριοτ-μένιου. Επρότεινα για επιδόρπιο να κάμω τζιέλλι κουμανταρία τζιαι, με το έτσι θέλω, έκαμα το. Εννοείται πως η μάμα μου έκαμε ΤΖΙΑΙ μια μηλόπιτα γιατί "έννεν λλίο μόνο τούτο;;". Τι σίπριοτ χοσπιτάλιτι θα δείχναμε μετά;
Εν αρκετά εντυπωσιακό τζιαι ίσως μια καλή εναλλακτική στο σφηνάκι κουμανταρία, ειδικά το καλοτζιαίρι που δεν αντέχεται να πιεις οτιδήποτε που είναι πάνω από 15 βαθμούς.

Ιδού λοιπόν:
1/4 ποτηριού ζάχαρη
1 1/2 - 2 ποτήρια νερό
1 φακελάκι ζελατίνη σκόνη (περ. 10 γρ.) Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φύλλα ζελατίνης.
Κουμανταρία, περίπου μισό ποτήρι
Φτιάχνει 6-7 μερίδες, σερβιρισμένες σε ποτήρι του κρασιού

Ζεσταίνεις το νερό και διαλύεις μέσα τη ζάχαρη. Δε χρειάζεται να κοχλάσει το νερό ΜΑΖΙ με τη ζάχαρη. Μετά, στο ζεστό νερό πάλι, διαλύεις εντελώς τη ζελατίνη. Αφήνεις να κρυώσει. Όταν φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτεις και την κουμανταρία. Βάλε το μείγμα σε μια κανάτα για να μπορείς να το σιονώνεις εύκολα στα ποτήρια. Μοιράζεις ίσες ποσότητες σε κάθε ποτήρι και βάζεις στο ψυγείο να κρυώσουν μέχρι να πήξουν, τουλάχιστον 3-4 ώρες (γενικά καλύτερα να το ετοιμάσεις την προηγουμένη αυτό το γλυκό).
Αν χρησιμοποιήσεις αφρώδη οίνο ή σαμπάνια (όσο τραβά η πούγκα σου δηλαδίς!) τότε μην βάλεις απευθείας το κρασί από την μπουκάλα μέσα στο μείγμα. Βάλε το μείγμα της ζελατίνης μέσα σε μια κανάτα και μετά ΓΥΡΕ την κανάτα και βάζε το κρασί σιγά σιγά για να ΜΗΝ αφρίσει. Έτσι, θα αφρίσει όταν το βάλεις στα ποτήρια τζιαι εννά φαίνουνται τζιαι παμπουλούες! (τούτο εν το έκαμα εγώ για να το επιβεβαιώσω, αλλά είδα το στην εν λόγω εκπομπή).
Γαρνίρεις με καμιά κουννούα που πάνω. Στην εκπομπή ο τύπος εγάρνιρε με φρέσκα μούρα (που, ως γνωστόν, φτυχούμεν τα στην Κύπρο).

3 σχόλια:

  1. Απίθανη ιδέα! Θα την δοκιμάσω μόλις βρω κουμανταρία διότι έλειψε μου και δεν την βρίσκω...σνιφ κλαψ :((((((( Λαλείς να κάνει με μαυροδάφνη;

    Κοίτα, τα φρούτα του δάσους πάσιν με το τζέλι αφρώδη οίνου ή σαμπάνιας. Γαρνίρουν το με αφρό ή κρέμα και τσακριστά μπέρρις, τέλειο επιδόρπιο.
    Αντί για κούννα τί άλλο θα πήγαινε στην κουμανταρία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Θάλασσαμωβ, μια χαρά θα κάνει και η μαυροδάφνη πιστεύω!
    Για φρούτο, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ να πάει με την κουμανταρία εν το σταφύλι, αλλά εν εκτός εποχής τωρά. Θα μπορούσε τζιαι καμιά κρεμούδα πάντως, κάτι σε φρέσκια κρέμα; Δοκίμασε τζιαι πε μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιαμ μιαμ μιαμ!
    Σάμμερ κουμανταρία!
    Εν σαν τα vodka jello shots αλλά σίπριοτ στάιλ. Εγώ έννα το δοκιμάσω πάντως σάμταϊμ!
    Μερσίιι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή