17 Μαρτίου 2010

Potaje de lentejas (φατζιη σπανιολικη)

Potaje de lentejas (φατζιη σπανιολικη)


Τουτην την σουππούν έκαμεν την η συγκατοικος μου η Εσμεραλδα, η οποια έκοφκεν που την Αλμερία. Βουαλά:

2 φλ. Φατζιη
2 πατάτες ψιλοκομμένες
2 καρόττο ψιλοκομμένο
2 κρομμυθκια ψιλοκομμένα
4 κουννιά σκορτον
2/3 φύλλα δάφνης
2 λουκάνικα chorizo η άλλο λουκάνικο πικάντικο
Λάδιν καλό,
Άλας, πιπέριν


Βαλλουμεν ελιόλαδον να βράσει (μεν το τσιγκουνευτείς, οι ισπανοί διουν του τζι αυκει) τζιαι τσιγαρίζουμεν το κρομμυδιν τζιαι το σκορτιν το ψιλοκομμένο. Μόλις γλασάρουν λλιον, βάλλουμεν την φατζιην τζιαι πιντώνουμε νερό να την χώσει καλά τζιαι τη δάφνη. Στο τέλος πρέπει να γίνει μια παχύρευστη σούππα.

Μόλις εμισοψηθηκεν η φατζιη τσεκκαρουμεν αν εσιει λλιον η πολλύν νερό τζιαι πράττουμεν ανάλογα, μετά βάλλουμε τες πατάτες τζιαι το καρόττο. Στο μεταξύ, κοφκουμεν το μουσκομυριστον λουκάνικο σε ροδέλες τζιαι τσιγαρίζουμεν το δίχως λαδί. Εννα δεις ότι εννα φκαλει κάμποσον. Μόλις εν έτοιμον, (δηλαδή λλιον κατσιουριστον στες ακρουες) σύρνουμε το μισόν μέσα στη σούππα μας τζιαι αφήνουμεν το πάρει μια βράση για να δωκει γευση στη σουππα. Το αλλον μισον βαλλουμεν το στο τελος.

Γενικα οι φατζιη θελει ένα 45λεπτο να ψηθει, μπορεί τζιαι παραπάνω, ανάλογα με το ίντα φατζιην εσιεις.

Αλατοπιπερωνουμεν καλά στο τέλος (πάντα για να μεν μας "ποπερωσουν" οι φατζιες  που λαλεί τζιαι η μάνα μου) τζιαι καλην όρεξην!

Πάει πολλά να το σερβίρεις με φρέσκο ψωμίν άσπρο τζιαι κρομμυθκια φρέσκα.


Εν τζιαι εν ανάγκη να σου πω να θκιαλεξειs τζιαι να πλυνεις τες φατζιες εννεν;

2 σχόλια:

  1. Μμμμμμμ σίουρα εν να τες δοκιμάσω!
    Λατρεύω τες φατζιές!

    Επίσης το χωρκάτικο το λουκάνικο πάει πολλά στα φασόλια τα γιαχνί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/3/10, 7:26 π.μ.

    πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή της φακής

    ΑπάντησηΔιαγραφή