27 Μαΐου 2010

Κοτόπουλο με βότκα

Εχτές ήρταν ποδά κάποιοι φίλοι για φαΐ. Όπως θα έχετε μάλλον μέχρι τώρα καταλάβει, αρέσκει μου πολλά να μαειρεύκω τζιαι, επειδή οργάνωση is my middle name, πορώνουμαι που 2 μέρες πριν να δω τι θα μαειρέψω, με τι συνοδεύτικό, τι πάει με τι κλπ. Επειδή η μια φίλη έκαμνε δίαιτα τζιαι εζήτησε μου να μεν μαειρέψω κάτι σαλτσοτυροειδές, είπα να περιοριστώ σε μιαν απλή συνταγή. Ήβρα μια συνταγή στο γαστρονόμο για κουνέλι αλλά επροσάρμοσα την σε κοτόπουλο καθότι το κουνέλι δε με τρελαίνει ενώ το κοτόπουλο πάει με όλα (σαν την κόκα κόλα ένα πράμα).
Θα χρειαστείς (για 6 άτομα):
1 1/2 κοτόπουλο κομμένο σε κομμάθκια [πε του κασάπη σου να σε κανονίσει ;) ]
2/3 γλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
125 ml βότκα ή τσίπουρο
φρέσκο δεντρολίβανο (2 κλωνάρια) ή 1 κουταλιά ξερό, κοπανισμένο- εγώ εν είχα, έβαλα λασμαρί
2 κεφάλια σκόρδου (ολόκληρα) - τωρά που το σκέφτουμαι εγώ έβαλα μόνο 2 σκελίδες...αλλά τζιαι πάλαι ήταν καλό!
αλάτι-πιπέρι
5-6 γαρίφαλλα άκοπα
1 ξύλο κανέλας
1 -1 1/2 λίτο ζωμός λαχανικών (εν έκαμα που το μηδέν, έβαλα maggie που το εδιέλυσα σε νερό!)

Πλένεις τζιαι αλατοπιπερώνεις το κοτόπουλο. Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα (εγώ εν είχα, ότι προαιρείστε, κατά προτίμηση αντικολλητικό) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο τζιαι τσιγαρίζουμε τα κομμάθκια, να καφετίσουν που ούλλες τις πάντες. Εγώ αναγκάστηκα να το κάμω σε δόσεις γιατί ήταν μικρό το κατσαρολί, λλίο χρονοβόρο αλλά επέτυχε, μόνο που πρεπει να έσιεις συνέχεια έννοια το κοτόπουλο.
Σβήνεις με τη βότκα τζιαι αμέσως προσθέτεις τα μπαχαρικά τζιαι το σκόρδο.
Σε τούτο το σημείο να κάμω μια μικρή παρένθεση: ένα κόλπο για να βάλλεις μπαχαρικά μέσα στο φαΐ τα οποία όμως μετά θέλεις να αφαιρέσεις είναι το εξής. Πιάννεις το τούλι που μια μπομπονιέρα γάμου, κατά προτίμηση χωρκάτικου (το τούλι που χρησιμοποιούν έσιει πιο μεγάλες τρύπες τζιαι αφήνει τις μυρωθκιές να περνούν πόλα σέλα ενώ ούτε φοάσαι ότι επειδή εν λεπτεπίλετο εννά σου λιώσει μες το φαΐ). Τούλι που βαφτίσια επίσης κάμνει μας. Βάλλεις λοιπόν στο κέντρο τα μυρωδικά σου, στην ανάγκη διπλώνεις το αν είναι που τούτα τα τάχα χάι κλαςς τούλια τζιαι τυλίεις το πουπάνω με ένα λαστιχάκι. Έτσι, ανά πάσα στιγμή εντοπίζεις πού βρίσκονται τα μυρωδικά μέσα στην κατσαρόλα τζιαι το εκμεταλλεύεσαι δεόντως!
Συνεχίζω λοιπόν: μόλις εξατμιστεί το αλκοολ
προσθέτεις καυτό ζωμό λαχανικών, ίσια να σιεπάσει το φαΐ τζιαι μετά αφήνεις το να ψηθεί σε μέτρια φωθκιά. Να σου πω επίσης ότι, πριν βάλω τη βότκα εγώ επέταξα το λάδι (έχουμε που κάμνουν τζιαι δίαιτα λέμε!). Για να πετάξεις το λάδι, έβρε ένα παλιό γυάλινο ποτσί που εν το θέλεις ή χάρτενο του γαλάτου (τούτο αν το λάδι είναι καυτό. Αν είναι ήδη κρύο, τζιαι το πλαστικό κάμνει μας). Πέταξε το λάδι τζειμέσα, στούππωστο καλά, τύλιξε γυρόν του καμιάν εφημερίδα τζιαι πέταξε το με ασφάλεια στα σκουπίθκια. Εν καλύτερα τζιαμαί παρά που το νεροχύτη κάτω.
Επιστροφή στο κοτόπουλο, αγαπητέ αναγνώστη: μόλις εξατμιστεί ο ζωμός (εννοείται ότι μαειρεύκεις ΧΩΡΙΣ καππάτζι), το κοτόπουλο είναι έτοιμο. Σε τούτο το σημείο πρέπει να έσιει ψηθεί τόσο πολλά που το κρέας ξεκολλά που πάνω που το κόκαλο, αλλά τούτο εν μας πειράζει, το αντίθετο θα έλεγα!
Έκαμα μαζί πουρέ πατάτας (εν τζιαι θέλετε τη συνταγή τωρά έννεν;;), σαλάτα με ρόκα, πορτοκάλι τζιαι καρύθκια
Ο Πέιπ αυτοσχεδιάζει ενώ κόφκει σαλάτα
(όπως σας τα λέω, εν έσιει άλλο κρυμμένο μυστικό, εκτός του ότι βάλλεις το χυμό ενός πορτοκαλιού αλλά τζιαι φέτες πορτοκάλι μες τη σαλάτα. Προσθέτεις επίσης, αν θέλεις, τζιαι λλίο σπανάχι φρέσκο). Έκαμα επίσης τζιαι κολοκυθοκεφτέδες (στο επόμενο ποστ!).


Το κοτόπουλο τελειώμενο, πριν να μπει στην πιατέλα.

1 σχόλιο: