17 Ιουλίου 2010

Πάβλοβα με σπιτικές μαρέγκες

Θυμάστε την τάρτα σοκολάτας και τα μάφιν και τα μπράουνις με τη σοκολάτα; Για να τα φτιάξω τζείνα ούλλα (γιατί έφτιαξα τα ούλλα την ίδια μέρα, σας πληροφορώ!) εχρειάστηκα πολλά αφκά, και ιδιαίτερα τους κρόκους τους. Άρα, είχαν μου μείνει πολλά ασπράδια. Εφτά τον αριθμό. Τι να τα κάμω τόσα ασπράδια; Μαρέγκα, επρότεινε μου η μάμα μου. Εγώ ήξερα ότι εν δύσκολο να φτιάξεις καλή μαρέγκα, όμως θα είχα τη βοήθεια της έμπειρης (και τέλειας μαγείρισσας) μάμας μου, άρα νόου πρόμπλεμ. Όταν όμως αποφάσισα να κάμω τελικά τις μαρέγκες, η μάμμα ήταν πολλά απασχολημένη για να με βοηθήσει τζιαι έτσι άρχισα το ψάξιμο. Στα ελληνικά φαγητοϊστολόγια είχα διαβάσει ότι οι μαρέγκες ονομάζονται και "μπεζέδες" και η πρώτη επιλογή στην αναζήτηση ήταν αυτή της Κικής, την οποία έχω και στη λίστα με τα φαγητοϊστολόγια που διαβάζω στο μπλογκ μου και εκτιμώ δεόντως. Οι συμβουλές της ήταν κάτι παραπάνω από πολύτιμες! Συμβουλές που, όταν τις είπα μετά στη μάμμα μου, τις ήξερε ήδη. Φαίνεται πως το ίντερνετ λειρουργεί πλέον σαν την οικογένεια ή τη γειτονιά. Παλιά οι γειτόνισσες και οι φιλενάδες αντάλλαζαν μεταξύ τους συνταγές, τώρα πια συζητάς με τους διαδικτυακούς επίδοξους μάγειρες και βρίσκεις συμβουλές από όλο τον κόσμο! Πιο αποτελεσματικό; Ίσως, για μερικούς που δεν έχουν δίπλα τους κάποιον να τους καθοδηγεί στην κουζίνα. Από την άλλη, μπορεί να λειτουργήσει και προσθετικά. Η Κική, για παράδειγμα, συμβουλεύει να ψήσεις τις μαρέγκες (συγνώμη αλλά δεν μπορώ να τα πω "μπεζέδες", μου ακούγονται σαν μεθυσμένοι μεζέδες) σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για πολλές ώρες, σε αντίθεση με αυτό που ήξερε και θα με συμβούλευε η μάμμα μου, το οποίο είναι να τις ψήσεις στους 120 για 2 ώρες. Τελικά οι μαρέγκες βγήκαν πάρα πολύ ωραίες! Εκστασιάστηκα όταν είδα ότι η μαρέγκα μου "έστεκε" και φώναζα μόνη μου "εν το πιστεύκω! Στέκει!!". Ακολούθησα τις συμβουλές της Κικής για το ψήσιμο και βγήκαν υπέροχες!



Μια μέρα μετά, λοιπόν, είπα να τις φτιάξω σε γλυκό γιατί διαφορετικά θα τις χλαπάκιαζα εγώ. Έτσι κι αλλιώς είχαμε να πάμε για φαϊ σε φίλους, άρα αντί για γλυκά από το ζαχαροπλαστείο, καλύτερα τα σπιτικά (αφού είμαι που είμαι αθκειασερή...).

Το πιο γνωστό και απλό γλυκό που μπορεί κανείς να φτιάξει με μαρέγκα είναι η πάβλοβα , η οποία όμως συνήθως γίνεται με φράουλες. Και επειδή φράουλες γιοκ πια με τέτοια ζέστη και εμένα μου αρέσει να τρώω εποχιακά, κατέφυγα στην εύκολη λύση των κατεψυγμένων φρούτων, τα οποία έχω πάντα στην κατάψυξη για παρασκευή smoothies. Την ιδέα την πήρα από εδώ, αλλά δεν ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή. Απλώς χτύπησα μια μόρφατ με λίγο γάλα και 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη (οι συμβουλές της μάμμας αυτή τη φορά: "βάρτα ούλλα μαζί στο μπολ, τίποτε εν θα πάθουν"), έκοψα λίγες μαρέγκες στη μέση, ανέμειξα τα φρούτα με τη σαντιγί ίσα να κοκκινίσει λίγο, άλειψα τη σαντιγί στις μαρέγκες, έβαλα μία στρώση μαρέγκες ακόμα από πάνω και ακόμα λίγη σαντιγί και έριξα και λίγα μούρα που είχα αφήσει σκέτα για διακόσμηση.

Ταυτόχρονα, επειδή οι μαρέγκες ήταν όντως πολλές (7 αβγά εν πολλά) έκαμα τζιαι λλίες με σοκολάτα. Είχα κάμποση Lacta στο ψυγείο την οποία έλιωσα με λίγο βούτυρο ανάλατο, έκοψα 5-6 μαρέγκες στη μέση, εγέμισα τες με σοκολάτα τζιαι έκλεισα τες πουπάνω, λίγη σαντιγί τζιαι λίγη σοκολάτα ακόμα πουπάνω τζιαι...βουαλά!


Τούτο το γλυκό είναι υπέροχο τωρά το καλοκαίρι, πανάλαφρο για μετά το φαΐ! Ζήτω η ιντερνετική μαγειρική!

5 σχόλια:

  1. Dear eolika, χαίρομαι πολύ που σου πέτυχαν οι μαρέγκες και σου άρεσαν. Ούτε εγώ μπορώ να τους λέω μπεζέδες, γιατί πολύ απλά, από παιδί τους έλεγα μπιζέδες!!! :-)))
    Όσο κι αν σου φανεί παράξενο, μπαίνω κατά καιρούς και σε διαβάζω. Ξετρελαίνομαι που γράφεις στα κυπριακά. Είχα διαβάσει για ένα τραπέζι που είχες κάνει και γέλασα πολύ με τον τρόπο περιγραφής.
    Η πάβλοβα μου αρέσει κι εμένα πολύ, άρεσε και στα παιδιά και ζητάνε να ξαναφτιάξω. Καιρός να φτιάξω κάτι με κρόκους, για να μου μείνουν τα ασπράδια ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο που εθκιάβασα τούντη συνταγή, νομίζω επήρα 1μιση κιλό. Σκέφτου να τη φάω τζιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαι σε παρόμοια κατάσταση με τη Λένη... :S

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κική, χαίρομαι που σου αρέσουν τα κυπριακά, κυκλοφορούν πολλά κυπριακά ιστολόγια με πολύ χιούμορ εκεί έξω!Αναμένουμε συνταγές με ασπράδια λοιπόν από σένα:

    Λένη+Moonlight μεν ακούτε τίποτε. Εν πολλά ελαφρύ. Είδες πόσο λλίη ζάχαρη έσιει; Το μόνο πρόβλημα είναι να μεν έσιεις χοληστερόλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κορίτσια, έχουν ελάχιστη ζάχαρη ανα κομματι! Εκτός και τα φάτε όλα σαν εμένα!
    Όσο για τη χοληστερόλη, μόνο στον κρόκο! ;-) Τρώγετε άφοβα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή