18 Ιουλίου 2010

Μπάρες δημητριακών

Είμαι πολλά της υγιεινής διατροφής, προσωπικά. Όι φανατικα, μεν φανταστείς. Δηλαδή τρώω που ούλλα (εκτός που ομελέτα-βρωμεί μου) αλλά με μέτρο. Φροντίζω πάντα να τρώω κάτι το πρωι, είτε κορν-φλέικς, είτε μια φέτα ψωμί με τυρί, αλλά πάντως κάτι! Οι μπάρες δημητριακών εμφανιστήκαν τα τελευταία χρόνια ως υγεινό σνακ, ενδιάμεσο, μη παχυντικό κλπ. Κυκλοφορούν σε άπειρες γεύσεις και συνδυασμούς. Άρα γιατί να κάτσω να κάμω εγώ, θα διερωτηθεί κανείς.
Ο Πέιπ αποφάσισε να αρχίσει να προσέχει λλίο τη διατροφή του γιατί τριανταρίζει τζιαι ήδη άρχισε να φαίνεται μια κάποια σκεμπέ (ελληνιστί: μπάκα). Κανένα πρόβλημα για μένα γιατί ούτως ή άλλως μαειρεύκω ή φέρνω φαΐ που τη μάμμα (ας μην ξεχνάμε τις ρίζες μας - Κύπρος φορ έβα). Όμως το πρόβλημα είναι ότι που το πρωί που θα πάει δουλειά ως την ώρα που θα έρτει σπίτι (συνήθως μετά τις 4) δεν τρώει ΤΙΠΟΤΕ. Μόνο καφέδες τζιαι τσιγάρο στη δουλειά, δώστου. Επρότεινα του φρούτα, εν θέλει, έννεν πολλά του φρούτου. Επρότεινα του έτοιμες μπάρες δημητριακών, εν θέλει. Επρότεινα του να του κάμνω σάντουιτς, εν θέλει να κουβαλά, πού να βουράς τωρά. Οπότε αποφάσισα να κάμω εγώ μπάρες δημητριακών διότι τιμά δεόντως ό,τι κάμω τζιαι ως τωρά δεν τον έχω απογοητεύσει με τη μαγειρική μου. Άσε που έχω πολύυυυυυυυ ελεύθερο χρόνο τωρά, οπότε πάνω χαρά μου να κάμνω πράματα!

Εκοίταξα διάφορες συνταγές στο ίντερνετ τζιαι εκατάλαβα ότι το συνδετικό υλικό είναι απλώς μαργαρίνη. Άλλοι χρησιμοποιούν τζιαι αβγά (γουότ;;) ή αλεύρι (πιο αποδεχτό), εγώ είπα να το κρατήσω απλό. Εχρησιμοποίησα πράματα που είχα σπίτι, ήθελα εξάλλου να ξεφορτωθώ κάτι Weetabix που έβοσκαν εδώ και καιρό στο ντουλάπι, όταν επερνούσα την γουταμπιξοφάση μου.

Ιδού λοιπόν η συνταγή μου:

350 γρ. ξηρά φρούτα και καρποί ανάμικτα, ψιλοκομμένα. Εγώ έβαλα σουτζιούκο αμυγδάλου, φοινίκια, αμύγδαλα και brazil nuts. Βάρτε ό,τι έχετε, ό,τι θέλετε. Μερικές ιδέες: ινδική καρύδα, αποξηραμένα φρούτα γενικότερα, καρύδια, κομματάκια σοκολάτας η λίστα εν τελειώνει!
100 γρ. γουίταμπιξ
150 γρ. κορν-φλέικς (εν είχα σκοπό να τα βάλω, αλλά στην πορεία εδιαπίστωσα ότι είχα βάλει υπερβολικά πολλή μαργαρίνη τζιαι έπρεπε να βάλω τζι άλλο υλικό να την απορροφήσει)
150 γρ. μέλι
250 γρ. μαργαρίνη (η αλήθκεια ότι εν πολλή, γίνεται τζιαι με λλιόττερη. Η συμβουλή μου είναι να ξεκινήσεις με λλίη τζιαι σιγά σιγά βλέπεις πώς δένει)

Προθέρμανε το φούρνο στους 180. Βάλλεις ούλλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι αντικολλητικό τζιαι νικατώννεις να πάει παντού ο βούτυρος τζιαι το μέλι. Σιγά σιγά θα αρχίσει να δένει τζιαι να γίνεται ενιαίο το μείγμα. Βάλε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι τζιαι σιόνωσε μέσα το μείγμα. Εγώ έκαμα τζιαι μια δοκιμή: έβαλα μια μικρή ποσότητα του μείγματος σε ένα μπρίκι με μια κουταλιά γιαούρτι, να δω πώς θα φκει. Δεν ήταν πολλά μεγάλη επιτυχία, νομίζω έβαλα πολύ γιαούρτι. Η γεύση είναι σαφώς ανώτερη στο απλό.

Άπλωσε το μείγμα ομοιόμορφα τζιαι ψήσε για 20', ώσπου να πάρει χρώμα από πάνω. Άσε να κρυώσει τζιαι κόψε σε επιθυμητό μέγεθος μπάρας. Διατήρα στο ψυγείο καλύτερα γιατί είναι τζιαι καλοτζιαίρι!
Το τελικό αποτέλεσμα. Στα δεξιά το μείγμα με το γιαούρτι.
Την επομένη πάντως ο Πέιπ εδέχτηκε να πάρει μια μικρή μπάρα τυλιγμένη μαζί του στη δουλειά. Άτε να δούμε αν θα φύει η σκέμπα!!

3 σχόλια:

  1. Εγώ είχα κάμει μια συνταγή με βρώμη και μπανάνα του Παρλιάρου, πολλά ωραία, αλλά η δική σου τουρλού-τουρλού βέρζιον εν σαφώς πρακτικόττερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Intalws ton esheis Eolica mou, a!
    :-)
    polla kalh idea tziai gia na pairnoun mwra sto sxoleio!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος12/3/14, 9:01 μ.μ.

    Σε τι γλώσσα γράφετε τις αναρτήσεις σας ; Ακατάληπτα τα ελληνικά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή