27 Ιουλίου 2010

Μελιντζανοκανελλόνια με κιμά

Αυτή η συνταγή είναι μια παραλλαγή της κλασσικής συνταγής για κανελλόνια. Μόνο που αντί για κρέπα, χρησιμοποιούμε μελιντζάνα.

Θα χρειαστείτε: 
Για τις μελιντζάνες: 

  • 5 μεγάλες μελιντζάνες φλάσκες
  • λίγο ελαιόλαδο
Για τον κιμά:
  • 1/2 κιλό κιμά χοιρινό 
  • ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι 
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι, κανέλα αλεσμένη
  • φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
Για το τελείωμα:
  • χοντροτριμμένη φέτα, τριμμένη ντομάτα και λίγα φύλλα βασιλικού
    ή
  • μπεσαμέλ (3 ποτήρια γάλα, 3 κουταλιές αλεύρι, 1 κουταλιά βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, 1 αυγό)
    ή
  • μαλακό τυρί τριμμένο 

Εκτέλεση: 
Για τις μελιντζάνες:
Κόβετε τις μελιντζάνες σε λεπτές φέτες. Καλό θα ήταν να αφαιρέσετε τη φλούδα από το πρώτο και το τελευταίο κομμάτι της μελιντζάνας γιατί στο ψήσιμο πικρίζει. Βάζετε τις μελιντζάνες σε ένα τρυπητό και τις πασπαλίζετε με αλάτι. Αφήνετε για περίπου μισή ώρα και μετά τις σκουπίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις απλώνετε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τις λαδώνετε ελαφρά με ένα πινέλο μαγειρικής και τις ψήνετε στο γκριλ στους 250 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Για τον κιμά:
Βάζετε τον κιμά σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι. Ανακατεύετε μέχρι να ασπρίσει και μετά προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. 2' αργότερα προσθέτετε τη ντομάτα και το αλάτι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοψήνετε μέχρι να ψηθεί καλά ο κιμάς. Στο τέλος προσθέτετε το πιπέρι και λίγη κανέλα και όταν σβήσετε τη φωτιά βάζετε και το μαϊντανό.


Γεμίζετε και τυλίγετε τις μελιντζάνες με τον κιμά, όπως ακριβώς και με τα κανελλόνια και τα στρώνετε σε ένα ταψί. Από πάνω μπορείτε να βάλετε ό,τι τραβά η όρεξή σας. Μέχρι τώρα δοκίμασα τη μπεσαμέλ και τη φέτα.

Μπεσαμέλ:
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το βούτυρο να λιώσει και ρίχνετε μέσα το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το γάλα και το αλάτι. Χτυπάτε αλύπητα ένα αυγό. Μόλις πάει να πήξει η κρέμα, την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε λίγο λίγο το αυγό, ανακατεύοντας συνεχώς και ζωηρά. Όταν μπει όλο το αυγό, ξαναβάζετε την κρέμα στη φωτιά για άλλο 1 λεπτό και ανακατεύετε συνεχώς για να μην κολλήσει.
Πάνω από τη μπεσαμέλ πάει και λίγο τριμμένο χαλλούμι. :)


Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επικάλυψή σας.

3 σχόλια:

  1. Wow! fenountai teleia... miam. Tha th dokimasw!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλη μια ωραία συνταγή για μελιτζάνες.Θα τις προτιμήσω με τη φέτα κι όχι με τη μπεσαμέλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Postbabylon, να φανταστώ ότι θα βάλεις και 2-3 κουνιά σκόρτο μέσα; :))

    Vita, περί ορέξεως... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή