17 Οκτωβρίου 2010

Postbabylonian quiche

Την περασμένη εφτομάδα ήταν τα γενέθλια του παππου του Σιαολίν.Εμεινα τελευταία στιγμή, ήρτεν η Κυριακή τζιαι έθελα ημισιη να κάμω κανένα κέικ να πάρω μαζι μου αλλα εν είχα τα υλικα για γλυκο. Οπότε ειπα να κάμω κάτι αλμυρο. Ενα quiche, αλλά ελα που μονο 2 αυκα ειχα... αυτοσχεδίασα τζιαι εφκήκεν εναν πράμαν τέλειον, μιλουμεν εσυναξα ποντους αβέρτα!

Για τη ζυμη
250 γρ. Αλευρι
125 γρ. Βουτυρο
1 αυγο
μισο κουταλάκι αλάτι
2 κουτ. σουπας γάλα

Για τη γέμιση
Τηανιση:
1 κολοκουιν, κομμένο λεπτές φέτες
1 πιπεριά πρασινη κομμένη
1 κρεμμυδι ξερο κομμένο κομματουθκια
1 λουκάνικο chorizo κομμένο
μπαίνουν ωμά:
2-3 κρεμμυδακια φρέσκα
5-6 μανιταράκια σε φέτες
2 ντομάτες χωρις τους σπόρους κομμένες κομματουθκια
1 ½ φλ.τριμμένη φέτα

Για τη μπεσαμέλ
2 φλ. Γάλα
2 κουτ. σούπας αλευρι
1 αυγό
αλάτι, μοσχοκάρυδο, ρίγανι θυμάρι

Ζυμη
Κοφκεις τον βουτυρο σε κομματουθκια τζιαι αναμιγνιεις τον με τα υλικα εχτος που το γάλα. Ζυμώνεις να σμιχτουν τζιαι να γίνουν ζύμη τζιαι σαν ζυμωνεις βάλλεις τζιαι το γάλα. Μόλις γινουν ζυμη βάλλεις την μεσα σε πλαστικη μεμβράνη τζιια βάλλεις την στο ψυγειο να κρυωσει ωσπου να κάμεις τα υπόλοιπα.

Για την τηάνιση
Τσιγαρίζεις ουλλα τα υλικα σε λλίον λάδι ωσπου να ροδοκοκκινισουν τζιαι φκάλλεις τα σε εναν τρυπητο για να φύουν τα ζουμια.

Για τη μπεσαμέλ
 Σε μια κατσαρόλλα βάλλεις μια κουτ. Βουτυρο να λιώσει. Χτυπάς το γάλα με το αλευρι στο μινιπίμερ τζιαι προσθέτεις το στο βουτυρο τζιαι βάλλεις λλιον αλάτι τζιαι μοσχοκάρυδο. Ανεκατώνεις συνέχεια με συρμα ωσπου να αρκεψει να γίνεται κρέμα. Μετα σπαζεις μέσα εναν αυγο τζιαι ανεκατωνεις αμέσως καλά. Η κρέμα εν ετοιμη οταν αρκεψει να καμνει παμπουλουες που σπάζουν.

Κατεβάζεις που τη φωθκια τζιαι βάλλεις μέσα την τηάνισην, τα ωμά λαχανικα, τα βότανα τζιαι ½ φλ. Φέτα.

Αννοιεις το φύλο σε αλευρωμένο πάγκο τζιαι βάλλεις το σε στρογγυλή φόρμα τάρτας 26 ή 28 εκ. Βάλε τζιαι στα πλάγια ζυμη, ετο οπως κάμνεις μιαν τάρτα.

Βάλλεις πουπάνω το μείγμα, στρώνεις το τζιαι απλώνεις πουπάνω την υπλολοιπη θρυμματισμένη φέτα τζιαι λλίην ρίγανη.

Ψήνεις στους 180 βαθμους για 45 – 60 λεπτά, ωσπου να ψηθει το φυλλον τζιαι να ροδοκοτζινισει πουπάνω.



Οπως εκατάλαβες, εσυρα μεσα οτι είσιεν το ψυγειο, τζιαι συ μπορεις να βάλεις μεσα οτι σου κατεβει, μπεικον με μανιτάρια, πράσα, σπανασιν τζιαι παει λέγοντας...

Πάει πολλά με μια πράσινη σαλάτα...

5 σχόλια:

  1. σε διαβαζω.... πολυ καιρο
    και παντα... μου αρεσει ο τροπος που τα λες
    ειμαι σιγουρη οτι θα μπορουσες να τα γραφεις... ελληνικα
    αλλα χαιρομαι πολυ που δεν το κανεις και χρησημοποιεις την δικη σας γλωσσα.
    τωρα για την συνταγη σου...
    η φωτο φαινεται μουρλια οποτε... θα κανω και εγω ενα ξεκαθαρισμα στο ψυγειο μου και θα την τιμησω με... οτι βρω μεσα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Οπως εκατάλαβες, εσυρα μεσα οτι είσιεν το ψυγειο, τζιαι συ μπορεις να βάλεις μεσα οτι σου κατεβει"

    Α, είπα τζι εγώ , λουκάνικο chorizon ακούεις !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν βάλω Χρυσή Ζύμη αντί να κάτσουμε να κάμουμε πειράζει ? ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελευθερία, ευχαριστώ τζιαι πράβο που καταλαβαίνεις Κυπριακά!

    Κουλλά
    γιατι ρε, εν πολλα ωραίο τσορίθο!
    Γιατι να μεν γίνεται με έτοιμη ζυμη, σιουρα γίνεται, αλλα τουντη χρυση ζύμη εν την ιξέρω... παντως με έτοιμη σφολιάτα γίνεται σίουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το τσορίθο δεν το ξέρω καθόλου, αυτό εννοούσα.
    Η Χρυσή Ζύμη (εκάμαμεν τζαι διαφήμιση) είναι σφολιάτα έτοιμη.

    Thanks

    ΑπάντησηΔιαγραφή