Το χαμσί εν έναν ψαρούιν σαν την αντζούγια που εν πολλά δημοφιλές στη Μαύρη Θάλασσα. Τούτη εν μια Μαυροθαλασσίτικη συνταγή τζιαι εμαείρεψεν την η σύζυγος (για να μεν διεκδικώ εγώ τον έπαινον).
Υλικά
1/2 κιλό φρέσκες αντζούγιες (εμείς επιάμεν τες κατεψυγμένες που τον Κούρδο της γειτονιάς μας)
2 φεντζιάνια ρύζι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρτον, ψιλοκομμένο
Κάμποσον θκυόσμην
Ζωμόν ψαρκού αν έχετε, ειδεμή νερόν :-)
Λάδιν
Εκτέλεση
Για το πιλάφι τσιγαρίστε το σκόρτον τζιαι κρεμμύδι σε λλίον λάδι. Νικατώστε το ρύζι για κανένα λεπτό, βάλτε θκυόσμην, άλας τζιαι τον ζωμό/νερό (2 φεντζιάνια για 1 φεντζιάνι ρύζι). Αφήστε το να σιγοψηθεί. Αντί θκυόσμην μπορείτε να βάλετε άνιθον. Επίσης μπορείτε να βάλετε πινόλια (κουκουνάρκα) αλλά εν εθέλαμεν να πνίξουμεν την μιτσιάν οπότε εν εβάλαμεν.
Καθαρίστε το χαμσί τζιαι ανοίξετε το, φκάλλοντας το κεντρικόν κόκκαλον. Πλύνετε το καλά. Λαδώστε λλίον έναν σινί (ταψί) ή γυάλλενον pyrex. Κάμετε μιαν στρώσην με το χαμσί με την πέτσα κάτω. Βάλτε χαμσί με τον ίδιον τρόπον τζιαι στο τοίχωμα του σινιού, σάννα τζιαι εν φόδρα. Γεμώστε το ταψί με το ρύζι τζιαι 'κλείστε' το με μιαν στρώση χαμσί πουπάνω, με την πέτσα ναν προς τα πάνω. Ραντίστε με λλίον λάδι τζιαι βάλτε το στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά στους 200 βαθμούς. Έτοιμον. Τέλειον.
Made with Slideshow Embed Tool
Wow! prwrh fora akouw touthn thn "Karadenizli" sxntagh!
ΑπάντησηΔιαγραφήHamsi trww polla syxna dakatw, alla apla thganito.
Teleion praman lalw sou...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέλιν μέλιν! Εν που τα λλία ψάρκα στα τούρτζικα που έν εχουν ελληνικόν όνομα. Εν που το αραβικόν χαμς (πέντε), διότι πιάννουν τα πέντε-πέντε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Τουρκία έσιει πολλά ωραίαν περιφερειακήν κουζίναν, όμως χάννεται μες την εθνικήν ομογενοποίησην των 10-15 "κλασσικών" Τούρτζικων φαγιών που θωρείς πάντα στα εστιατόρια της Κωσταντινούπολης ή του εξωτερικού.
Που ήμουν τζεικάτω πρόσφατα επήραν με να φάω κιοφτέν στον 'Σουλταναχμέτ κιοφτετζισί', έθελα να κλάψω, ήταν σαν να τρώεις χαρτόνι στη σχάρα, μεσχούρ τζιαι μεσχούρ ιμίsh. Κάμνω καλλύττερον κιοφτέν στον ύπνο μου. Βασικά εν είχα τζιαιρόν να το ψάξω αλλά πιστεύκω σε γειτονιές τζιαι σοκκάτζια το φαΐν εν πολλά καλλύττερον τζιαι μπορεί πιο φτηνόν. Απλά εν πολλά δυνατόν το μάρκετιγκ τους τζιαι η περιφερειακή κουζίνα εν ακούεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα ένεν ο γαύρος;
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://istanbuleats.com/
ΑπάντησηΔιαγραφήτα κοπέλια ξέρουν την δουλειάν τους... για όσουν λοαρκάζουν να παν Κωσταντινούπολην
stalamatia, nai en o gauros:-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠπιιιι πάω Πόλη την Παρασκευή και θα φροντίσω να βρω πιάτα με το ψάρι τούτο, ευχαριστώ σας πολλά για τις πληροφορίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την περιφερειακή κουζίνα, άκουσα για ένα σεφ, τον Musa Dagdeviren, που ακριβώς ασχολείται με τούτο το θέμα και στα εστιατόρια του παρουσιάζει παραδοσιακά πιάτα απο διάφορες περιοχές της Τουρκίας, για όσους ενδιαφέρονται http://www.ciya.com.tr/index_en.php
Ωραία σελίδα...καλό ταξίδι τζιαι καλήν εξερεύνηση
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ανώνυμος
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοννα πάεις στην Κασταντινούπολην να πάεις να έβρεις το Οζκονακ (http://istanbuleats.com/2009/06/ozkonak-the-real-pudding-shop/). Το φαΐν τους εν πολλά καλόν, αλλά άφηκε τόπον διότι τζιαμαί θα φάεις το καλλύτερον Ταούκ γκογσου που για μέναν εν το καλλύτερον γλυκόν που υπάρχει.
Τωρά που το σκέφτουμαι, λλίον ούζον για ρακή σαν γινίσκεται ρύζιν εννάν ό,τι πρέπει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντώνη ευχαριστώ, αν και το φόρτε μου είναι πάνω στο φαί παρά στο γλυκό, θα κάμω μια υπέρβαση γιατί φαίνετε ενδιαφέρον (και μόνο που το όνομα του γλυκού - αναφέρετε σε κοτόπουλο νομίζω; - είμαι πολλά περίεργη)
ΑπάντησηΔιαγραφήmmm, ene3anaeida etsi fai
ΑπάντησηΔιαγραφή@ανώνυμη
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαί γίνεται που κοτόπουλλον. Ο παραπάνω κόσμος βρίσκει το αηδιαστικόν, όμως αν δεν σου πουν ότι εν κοτόπουλλον εν πρόκειται να το καταλάβεις. Βασικά βράζουν το στήθος του κοτόπουλλου για ώρες ώσπου να γίνει κρεμώδες, τζαι μετά βάλλουν μέσα γάλα βουβαλιού τζαι τα διάφορα γλυτζιστικά. Το μόνον πράμαν που μπορεί νομίζω να παρομοιαστεί με την υφήν του (όι τη γεύση) εν το γλυκόν υποβρύχιο. Πραγματικά εν υπέροχον.