16 Μαΐου 2010

Νιοκκι πατάτας με λιαστή τομάτα τζιαι σάλτσα ελιάς

Τα νιόκκι (gnocchi) είναι ένα κλασικό ιταλικό πιάτο που έχει ως βάση την πατάτα και μοιάζει τελικά με πατατοκεφτεδάκια. Πουλούν τα τζιαι έτοιμα: μπορείς εύκολα να έβρεις σε μεγάλες ντελικατέσεν πανάκριβες υπεραγορές - ούλλοι ξέρουμε για ποια μιλώ, ας μην λέμε ονόματα- τζιαι απλώς βράζεις τα για 3 λεπτά σε βραστό νερό. Ιδού λοιπόν μια συνταγή (μάντεψε που ποιο βιβλίο) για νιοκκι. Εν λλίον χρονοβόρα όμως το αποτέλεσμα αξίζει.

Για τέσσερις:
500 γρ. πατάτες
120 γρ αλεύρι απλό
2 κρόκους αβγού
12 ολόκληρες λιαστές τομάτες μουλιασμένες σε χλιαρό νερό ώσπου να μαλακώσουν. (Ο Τζιεννάρο γράφει να μεν βάλεις τζείνες που εν διατηρημένες μες το λάδι αλλά εγώ τζείνες είχα, τζείνες έβαλα, τζιαι μια χαρά εφκήκε)
αλάτι τζιαι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα:
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, τσιλλημένες με το πλάι του μασιαιρκού τζιαι ξεφλουδισμένες αλλά ολόκληρες
120 γρ πάστα μαύρης ελιάς
λλίο φρέσκο θυμάρι (εγώ έβαλα ανάμικτα βότανα)
120 ml κόκκινο κρασί

Βάλε τις πατάτες με τη φλούδα τους σε ένα κατσαρολί με νερό αλατισμένο, καρτέρα ώσπου να βράσει τζιαι να ψηθούν οι πατάτες ώσπου να μαλακώσουν. Άμα ψηθούν στράτζισ'τες τζιαι άφησ'τες να κρυώσουν. Τούτο το στάδιο μπορείς να το κάμεις τζιαι πολλήν ώρα πριν γιατί οι πατάτες εν καλά να μεν είναι βραστές (αλλιώς εννά ξιπετσιστούν τα σιέρκα σου που εννά τις ζυμώνεις!). Ξεφλουδίζεις τες τζιαι λιώνεις τες -είτε με ένα εργαλείο ειδικό είτε με ένα πηρούνι. (εν καλύττερα να τις ξιφλουδίσεις σε τούτο το σημείο τζιαι όι να τραβάς να φκάλλεις τη φλούδα που μες τη ζυμη όπως εμένα που το εθυμήθηκα εκ των υστέρων!).

Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύκεις τις λιωμένες πατάτες με το αλεύρι, τους κρόκους τζιαι το αλατοπίπερο. Στίψε τις τομάτες να φύει ούλλο τους το νερό που εμουλιάζαν μέσα τζιαι ψιλόκοψέ τες, σχεδόν να γίνουν πολτός δηλαδή. Αν θέλεις βάρτες λλίο στο μούλτι.
Προσθέτεις τζιαι τις τομάτες στο μείγμα της πατάτας τζιαι ανακατεύκεις ώσπου να γίνουν μια μαλακή ζύμη.
Πιάνεις μεγάλα κομάτια που τη ζύμη τζιαι κάμνεις τα σαν λουκάνικα. Για να δουλεύκεται πιο εύκολα η ζύμη, πασπαλίζεις λλίον αλεύρι πάνω στον πάγκο.

Κόφκεις τα σε κομματάκια των 2 εκατοστών τζιαι μετά περνάς τα 2-3 φορές που την πίσω πλευρά ενός πηρουνιού για να πιάσουν έναν υποτυπώδες σχήμα τζιαι να σφίξουν λλίο.
Στην τελική τους μορφή πριν να βράσουν μοιάζουν κάπως έτσι (τουλάχιστον στη δική μου κουζίνα).

Βάλε το νερό να βράσει. Στο μεταξύ, κάμε τη σάλτσα. Βράζεις το ελαιόλαδα τζιαι σύρνεις μέσα το κρεμμυδάκι τζιαι το σκόρδο ώσπου να μαλακώσει. Προσθέτεις τις ελιές, το θυμάρι τζιαι το κρασί τζιαι σιγοβράζεις ώσπου να εξατμιστεί το κρασί. Αλατοπιπερώνεις.



Βάλλεις τα νιόκκι στο νερό που βράζει τζιαι χαμηλώνεις τη φωθκιά, ώσπου να φκουν στην επιφάνεια. Όπως έρκουνται πάνω, φκάρτα με μιαν κουτάλα τρυπητή. Σύρτα μες τη σάλτσα, ανακατεύκεις καλά τζιαι τρώεις αμέσως. Που την πείναν την πολλήν εν έφκαλα το τελικό προϊόν, αλλά φανταστείτε απλώς τα νιόκι μες τη σάλτσα, έννεν τίποτε. Οι Ιταλοί συνήθως τρων τα μόνα τους αλλά επειδή εμείς είμαστε πιο πολυφαγάδες, έκαμα μαζί τζιαι μια μπριζόλα!
Καλήν όρεξην!

2 σχόλια: