26 Μαΐου 2010

Γκαζπάτσο

Τωρά που μπαίνει σιγά σιγά το καλοτζαίρι, αρέσκει μου πολλά που βρίσκεις τομάτες του χωραφκιού. Που έχουν κανονική γεύση τζιαι δεν είναι αγγουράτες, όπως τζείνες του χειμώνα. Προσπαθώ γενικά να τρώω φρούτα και λαχανικά εποχής τζιαι αποφεύγω να αγοράζω εδώδιμα που έρκουνται που 1000 μίλια μακριά (για ποιο λόγο να αγοράσω φρέσκα βατόμουρα απο την Τανζανία φορ φακς σέικ;;) τζιαι έτσι είμαι στο καλύττερο μου με τις φρέσκες κυπριακές τομάτες. Αποφάσισα μάλιστα να διατηρήσω κάποιες σε βαζούθκια ακολουθώντας μιαν εύκολη συνταγή ούτως ώστε να έχω έτοιμη βάση για σάλτσα μες το χειμώνα, αλλά αυτό σε άλλο ποστ!
Εχτές, λοιπόν, ήβρα ωραίες τομάτες φοινικωτές (που, όμως με πληροφορεί ο Τζιεννάρο, εν πολλά καλές για σάλτσα) τζιαι αποφάσισα να κάμω Γκασπάτσο. Το γκασπάτσο είναι κρύα τοματόσουπα, ισπανικής προέλευσης, ιδανική για τις ζεστές μέρες του καλοτζιαιρκού. Έψαξα λλίο ποδά ποτζεί στο ίντερνετ τζιαι τελικά έκαμα τούτη τη συνταγή. Για τις δοσολογίες αυτοσχεδίασα λλίο, θα σου γράψω στο περίπου για 2 άτομα.

1 κουτάκι τοματοχυμό (εχρησιμοποίησα Pomodori της ΚΕΑΝ)
2 αγγουράκια ξισπορκασμένα (κόψε τα κάθετα τζιαι αφαίρεσε τους σπόρους)
2 πιπεριές κέρατο
1 μικρό κρεμυδι
1 κρεμυδάκι φρέσκο
2 σκελίδες σκόρδο
ταμπάσκο
αλάτι
πιπέρι
και, φυσικά, 5-6 τομάτες ζουμερές (χο χο χο)

Λιώνεις στο μπλέντερ (ή στο μίνι-πίμερ, στην περίπτωσή μου) όλα τα υλικά εκτός από τις τομάτες. Ψιλοκόψεις τις τομάτες και τις ανακατεύεις με το μείγμα. Άφησε τα υλικά μαζί για αρκετή ώρα, για να δέσουν. Μάλιστα το γκασπάτσο για αυτόν ακριβώς το λόγο θεωρείται καλύτερο να το φάεις την επομένη.

Πουτανιές:
πουτανιά Α:
κρουτόν (ή κατσουρούθκια, όπως τα ελάλεν η γιαγιά μου)
Κόψε 2-3 φέτες σε μικρά τετραγωνάκια (ΜΙΚΡΑ λέμε)
βάλε 5-6 κουταλιές λάδι τζιαι πρόσθεσε τα αρωματικά που θέλεις (φρέσκα ή αποξηραμένα)
Εγώ έβαλα βασιλικό, αλατοπίπερο, ανάμεικτα (έχουν πολύ σουξέ τελικά), θυμάρι κλπ
Σε δυνατή φωτιά, βάλε το λαδι να ζεσταθεί τζιαι ρίξε μέσα τα ψωμάκια. Ανακάτευε συνεχώς μέχρι να γίνουν κατσιουριστά!

πουτανιά Β: κανένα 20λεπτο-μισάωρο πριν να φας τελικά τη σούπα, ζέστανε το φούρνο στους 80-100 βαθμούς. Τύλιξε ένα μεγάλο κομμάτι φέτα σε ασημόχαρτο τζιαι βάρτο στον ήδη ζεστό φούρνο για 20 λεπτά. Σέρβιρε τη φέτα μαζί με τη σούπα.

Άτε, έχω σας τζιαι φωτογραφία!

4 σχόλια:

  1. Αν και για σούπα (δεν τις πολυτρώω :P) φαίνεται ωραία :)
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άμα βάλεις τζιαι τζιήνα τα ποξαματούθκια τα μιτσιά (εν αθθυμούμε ήντα μου τα λαλούν (γοράζεις τα έτοιμα σε σακκουλλούθκια) εν θα πιο καλά; αποφεύγεις τζιαι το τηάνισμα.Μα νομίζω εν κρουτόν έτοιμα.Εν ναν νόστιμη η σούπα σου η καλοτζιαιρινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντα ήμουν περίεργη αν τρώεται τούντο πράμα. Φυσικά οι φωτογραφίες που είχα δει εδείχναν το πιο ζωντανό που το δικό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Asteri: αν σου αρέσουν οι ντομάτες πάντως, ωραία είναι!
    @σταλαματιά: κρουτόν χρυσό μου τα λέμε! Τζιαι ναι, εν καλά τζείνα μες το σακκουλούι αλλά προτιμώ τα σπιτικά! Άσε που εν τζιαι πιο οικονομικά!
    @Λένη: με τρομάζεις...τι εννοείς "πιο ζωντανό";;; Εκολυμπούσε κάτι μέσα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή