5 Οκτωβρίου 2010

Χαμσιλί Πιλάβ



Το χαμσί εν έναν ψαρούιν σαν την αντζούγια που εν πολλά δημοφιλές στη Μαύρη Θάλασσα. Τούτη εν μια Μαυροθαλασσίτικη συνταγή τζιαι εμαείρεψεν την η σύζυγος (για να μεν διεκδικώ εγώ τον έπαινον).
Υλικά
1/2 κιλό φρέσκες αντζούγιες (εμείς επιάμεν τες κατεψυγμένες που τον Κούρδο της γειτονιάς μας)
2 φεντζιάνια ρύζι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρτον, ψιλοκομμένο
Κάμποσον θκυόσμην
Ζωμόν ψαρκού αν έχετε, ειδεμή νερόν :-)
Λάδιν
Εκτέλεση
Για το πιλάφι τσιγαρίστε το σκόρτον τζιαι κρεμμύδι σε λλίον λάδι. Νικατώστε το ρύζι για κανένα λεπτό, βάλτε θκυόσμην, άλας τζιαι τον ζωμό/νερό (2 φεντζιάνια για 1 φεντζιάνι ρύζι). Αφήστε το να σιγοψηθεί. Αντί θκυόσμην μπορείτε να βάλετε άνιθον. Επίσης μπορείτε να βάλετε πινόλια (κουκουνάρκα) αλλά εν εθέλαμεν να πνίξουμεν την μιτσιάν οπότε εν εβάλαμεν.
Καθαρίστε το χαμσί τζιαι ανοίξετε το, φκάλλοντας το κεντρικόν κόκκαλον. Πλύνετε το καλά. Λαδώστε λλίον έναν σινί (ταψί) ή γυάλλενον pyrex. Κάμετε μιαν στρώσην με το χαμσί με την πέτσα κάτω. Βάλτε χαμσί με τον ίδιον τρόπον τζιαι στο τοίχωμα του σινιού, σάννα τζιαι εν φόδρα. Γεμώστε το ταψί με το ρύζι τζιαι 'κλείστε' το με μιαν στρώση χαμσί πουπάνω, με την πέτσα ναν προς τα πάνω. Ραντίστε με λλίον λάδι τζιαι βάλτε το στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά στους 200 βαθμούς. Έτοιμον. Τέλειον.




Made with Slideshow Embed Tool

14 σχόλια:

  1. Wow! prwrh fora akouw touthn thn "Karadenizli" sxntagh!
    Hamsi trww polla syxna dakatw, alla apla thganito.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέλιν μέλιν! Εν που τα λλία ψάρκα στα τούρτζικα που έν εχουν ελληνικόν όνομα. Εν που το αραβικόν χαμς (πέντε), διότι πιάννουν τα πέντε-πέντε!

    Η Τουρκία έσιει πολλά ωραίαν περιφερειακήν κουζίναν, όμως χάννεται μες την εθνικήν ομογενοποίησην των 10-15 "κλασσικών" Τούρτζικων φαγιών που θωρείς πάντα στα εστιατόρια της Κωσταντινούπολης ή του εξωτερικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Που ήμουν τζεικάτω πρόσφατα επήραν με να φάω κιοφτέν στον 'Σουλταναχμέτ κιοφτετζισί', έθελα να κλάψω, ήταν σαν να τρώεις χαρτόνι στη σχάρα, μεσχούρ τζιαι μεσχούρ ιμίsh. Κάμνω καλλύττερον κιοφτέν στον ύπνο μου. Βασικά εν είχα τζιαιρόν να το ψάξω αλλά πιστεύκω σε γειτονιές τζιαι σοκκάτζια το φαΐν εν πολλά καλλύττερον τζιαι μπορεί πιο φτηνόν. Απλά εν πολλά δυνατόν το μάρκετιγκ τους τζιαι η περιφερειακή κουζίνα εν ακούεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://istanbuleats.com/
    τα κοπέλια ξέρουν την δουλειάν τους... για όσουν λοαρκάζουν να παν Κωσταντινούπολην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος5/10/10, 7:45 μ.μ.

    Ππιιιι πάω Πόλη την Παρασκευή και θα φροντίσω να βρω πιάτα με το ψάρι τούτο, ευχαριστώ σας πολλά για τις πληροφορίες!

    Όσο για την περιφερειακή κουζίνα, άκουσα για ένα σεφ, τον Musa Dagdeviren, που ακριβώς ασχολείται με τούτο το θέμα και στα εστιατόρια του παρουσιάζει παραδοσιακά πιάτα απο διάφορες περιοχές της Τουρκίας, για όσους ενδιαφέρονται http://www.ciya.com.tr/index_en.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία σελίδα...καλό ταξίδι τζιαι καλήν εξερεύνηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Ανώνυμος
    Ποννα πάεις στην Κασταντινούπολην να πάεις να έβρεις το Οζκονακ (http://istanbuleats.com/2009/06/ozkonak-the-real-pudding-shop/). Το φαΐν τους εν πολλά καλόν, αλλά άφηκε τόπον διότι τζιαμαί θα φάεις το καλλύτερον Ταούκ γκογσου που για μέναν εν το καλλύτερον γλυκόν που υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τωρά που το σκέφτουμαι, λλίον ούζον για ρακή σαν γινίσκεται ρύζιν εννάν ό,τι πρέπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος6/10/10, 12:52 μ.μ.

    Αντώνη ευχαριστώ, αν και το φόρτε μου είναι πάνω στο φαί παρά στο γλυκό, θα κάμω μια υπέρβαση γιατί φαίνετε ενδιαφέρον (και μόνο που το όνομα του γλυκού - αναφέρετε σε κοτόπουλο νομίζω; - είμαι πολλά περίεργη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ανώνυμη
    Ναί γίνεται που κοτόπουλλον. Ο παραπάνω κόσμος βρίσκει το αηδιαστικόν, όμως αν δεν σου πουν ότι εν κοτόπουλλον εν πρόκειται να το καταλάβεις. Βασικά βράζουν το στήθος του κοτόπουλλου για ώρες ώσπου να γίνει κρεμώδες, τζαι μετά βάλλουν μέσα γάλα βουβαλιού τζαι τα διάφορα γλυτζιστικά. Το μόνον πράμαν που μπορεί νομίζω να παρομοιαστεί με την υφήν του (όι τη γεύση) εν το γλυκόν υποβρύχιο. Πραγματικά εν υπέροχον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή