27 Απριλίου 2012

Τσουρέκια με νουτέλα

Ακολούθει συνταγή για τσουρέκια με (ή χωρίς) νουτέλα στο μη συνηθισμένο μου ύφος γιατι εν γραμμένη που το Κοιμωμένο Βούι, την συμπατριώτισσα και συνξενιτεμένη στους πέντε άνεμους του Σικάγου.





Υλικά
1kg αλεύρι ολικής χρήσης/φαρίνα
2 σακουλάκια ξηρή μαγιά
½ κουταλάκι μέχλεπι
½ κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
1 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας
4 αυγά χτυπημένα
1 φλυντζάνι χλιαρό γάλα (+ λίγο ακόμα αν χρειαστεί)
½ βούτυρο ανάλατο (113gr) λιωμένο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
7 κουταλιές ζάχαρη, περισσότερη ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλουμε
1-2 κρόκους αυγού για γυάλισμα χτυπημένους με λίγο νερό
            Προαιρετικά: Λιώστε nutella με φρέσκια κρέμα για να δημιουργηθεί ένα ελαφρώς παχύρευστο μίγμα.

Εκτέλεση
·      Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, μαγιά, μέχλεπι, μαστίχα)  
·      Ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά μαζί και προσθέτουμε στα στερεά.
·      Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον μικρή ποσότητα από χλιαρό γάλα μέχρι να μην υπάρχει στερεό αλεύρι και η ζύμη να είναι σχετικά σφικτή.
·      Αφήνουμε σκεπασμένη με μια πετσέτα για ~30λεπτά.
·      Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και φτιάχνουμε 6  πλεξούδες
·      Πλέκουμε το τσουρέκι χρησιμοποιώντας 3 πλεξούδες αφού τις έχουμε ζυμώσει καλά.
·      Καθώς πλέκουμε, αλείβουμε με nutella το ενδιάμεσο καθώς φέρνουμε τη μια πλεξούδα πάνω από την άλλη.
·       Γυαλίζουμε με το αυγό χρησιμοποιώντας πινέλο και ψήνουμε στους 180-200οC για 35-45 λεπτά. 

4 σχόλια:

  1. ¨ημουν σίουρη ότι θα έβρισκα σχόλιο του Μοτορτζή. πέρκει φέτος να έφαε δύο με τρία τσουρέκια απλώνοντας τους που πάνω νουτέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Του χρόνου να του κάμεις καλο με νουτέλα! :ΡΡ

      Διαγραφή
  2. Πωπω... τρελαίνομαι για τσουρέκι, αλλά και με nutella ακόμη καλύτερα!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή