12 Φεβρουαρίου 2012

Bollywood Balls

Άτε επιτέλους! έσιει τόσον τζιαρόν που θέλω να πάννισω την τζιαινούρκαν μας κουζίοναν δαμέ! Κόρουες, βουράτε ήρτα να τα σαγλομιλλέψω!

Που λέτε... κάτι έπαθα με ινδικές γευσεις! Νομίζω ότι εν εθιστικές τελικά...

Για τα κεφτεδάκια

½ κιλό κειμά (ότι κρέας θέλεις)
1 αυγό
αλάτι πιπέρι κύμινο κόλιανδρο αλεσμένο
τζίντζερ τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
λίγο αλεύρι

Για τη σάλτσα
(ένα κουταλάκι πού το κάθε ένα)
αρτισιά (κύμινο λέμεεεε)
κόλιανδρο αλεσμένο
σινάπι σε σπόρους
κουρκούμα (πάααρα πολλά ευεργετικό για πολλά πραματα, άλτσχαιμερ, στομάσια, μέχτι τζιαι αντικαρκινικό λαλούσιν, σύρε μέσα πόλικον)
πάπρικα
τζίντζερ τριμμένο

1-2 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους, τόσο μεγάλους όσο τα κεφταδάκια σου περίπου
1 κρεμύδι
1-2 κουννιά σκόρτον
λίγο ζωμό
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
μοσχοκάρυδο (μιαν μούττην του μασιερκου)
1 κουταλιά γαιούρτι στραγγιστό
τσίλι, αλάτι πιπέρι

Για το ρύζι
Μπασμάτι (αναλογιά ενα φεντζάνι προς 2 νερό)
2 φυλλα δάφνης
ενα μάυρο κάρδαμο
2-3 φεττάκια τζίντζερ
αλάτι

Κεφτεδάκια
Νεκατώννεις ούλλα τα υλικά τζιαι πλάθεις μπαλάκια, περνας τα μετα που λλίον αλευρι. Βάλλεις τα στην άκρη.

Σάλτσα

Βάλλεις λλίον λάδι να βράσει τζιαι βάλλεις μέσα ούλλα τα μπαχαρικά. Το συνάππι πρέπει να αρχίσει να τσακρά, σαν το πόπκορν εναν πράμαν. Μόλις μυρίσουν λλίον βάλλεις το σκόρδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο τζιαι το τζίντζερ τζιαι διας τους ενα γυρό να μυρίσουν καλά.
Βάλλεις μέσα το ζωμο, περίπου 2 φλυτζάνια ζωμό με τον πολτό μεσα. Βάλλεις αλάτι τζιαι πιπέρι τζιαι όσο τσίλι σου αρέσκει.

Μόλις πάρουν μια βράση βάλλεις μέσα τα κεφτεδάκια τζιαι τα κολοκυθάκια τζιαι αφήνεις τα να βράζουν σε μέτρια φωτια.

Μόλις ψήθουν τζιαι η σαλτσα αρκέψει να δέννει, βάλλεις το γιαούρτι τζιαι ανακατώννεις προσεκτικά να μεν λύσεις τους κκιοφτέδες. Αν δεν έδεσε η σάλτσα, λιώσε ενα κουταλάκι κόρνφάλουερ σε λλίον λερό τζιαι βάρτο μέσα για να πήξει τζι’άλλον.

Για το ρύζι
Το μπάσματι έσιει 2 κόλπα:
1.    Πλύννησκεις το όπωσδηποτε τζιαι
2.    Βάλλεις το να μουλιάσει σε κρύο νερό (1 προς 2 είπαμεν) τουλάχιστον 15 λεπτά πριν το ψήσεις.
Μετά βάλλεις μέσα τα μυρωδικά τζιαι το αλάτι, βάλλεις το σε δυνατή φωθκιά ωσπου να χογλάσει καλά, μετά κατεβάζεις τη φωθκιά τελιά ώστι να τραβήσει τα ζουμια του.
Εν πατέντα, γίνεται πάντα τέλια σπιρωτό τζιαι αφράτο.

Μετά σερβίρεις τα τζιαι πασπαλίζεις φύλλα κόλιαντρο φρέσκο... έγω δύστυχως εν ήβρα τζιαι έφα το έτσι. Κάθως το τρώεις you are speaking english with an indian accent while whiggling with head.

5 σχόλια:

  1. Εν προλαβαίνω να θκιαβάσω τη συνταγή, πρέπει να πιάσω το πετσί να καθαρίσω έτσι όπως μας τα έκαμες με τόσες σάλτσες τζιαι μυρωθκιές δαμέσα! Τώρα να ανοίξω τα παράθυρα να ξιμυρίσει το σπίτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ λαχταριστό φαγητό έχεις φτιάξει!! και πολύ ωραία τα λές!!αν και κάποια δεν τα καταλαβαίνω.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άγνωστες λέξεις.... σινάπι, κουρκουμάς και άρδαμο... Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ειναι το κουρκουμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εόλικα
    επήρες που την μάναν σου, νοικοτζυρά!

    Μαρι
    χαιρόμαι που σ'αρεσε αν έχεις απορίες θα ρωτάς!

    Ινα
    κουρκουμα: turmeric
    σινάπι: οι σπόροι της μουστάρδας
    άρδαμο: χαχαχαχ εννοώ κάρδαμο μα εξίασα το κ; πάω να δώ

    Μάνα
    μα εσύ που είσαι φάν της ινδικής εν το ξέρεις
    το τέρμερικ λέμε ενι ξέρω ναμπου το λαλούν στα ελληνικά, τζείνη η κίτρινη σκόνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή