1 Φεβρουαρίου 2012

Κολοκυθόπιτα ή κολοκυθοκεφτέδες στο ταψί!

Αυτή η συνταγή δεν είναι δική μου. Την βρήκα πριν χρόνια σε ένα σάιτ μαγειρικής και δεν θυμάμαι ποιο. Όπως και να έχει. Η αυθεντική συνταγή δεν περιείχε τυρί φέτα αλλά εγώ ενίοτε βάζω και η πιτούλα φέρνει έτσι πολύ σε κολοκυθοκεφτέδες που γίνονται όμως στο ταψί και όχι στο τηγάνι (ας μην ξεχνάμε πως κάνουμε διατροφή να ξαναγίνουμε κορμιά!). Σας παραθέτω και τις δύο εκδοχές. Είναι πολύ ωραίο και ελαφρύ πιάτο και μπορεί να φαγωθεί και ως κύριο γεύμα μαζί με σαλάτα. Την τελευταία φορά την έκανα σε δείπνο με φίλους και ήταν πετυχημένη.



Χωρίς φέτα ως κύριο γεύμα είναι αρκετά χαμηλή σε λιπαρά και καλή για υγιεινή διατροφή.

Υλικά:
1,5 κιλό κολοκυθάκια πράσινα
2 αβγά
2 κρεμμύδια
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 φλιτζάνια του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι γάλα
1 κουταλιά σούπας δυόσμο (καλύτερα φρέσκο αλλά μας κάνει και ο γερός)
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
μισό φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλιά σούπας αλάτι

Εκτέλεση:
Τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη και τα βάζουμε σε σουρωτήρι μαζί με τα κρεμμύδια επίσης τριμμένα και το αλάτι. Ανακατεύουμε και "στύβουμε" με τα χέρια το μείγμα πολύ καλά και για αρκετή ώρα μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά.

Βάζουμε το μείγμα σε μπολ και προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα ελαφριά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το γάλα, το πιπέρι και το δυόσμο ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τελευταίο το σιμιγδάλι.

SOS!!! Εκδοχή με τυρί φέτα: Στο σημείο αυτό αν θέλουμε προσθέτουμε στο μείγμα 1 ½ φλυτζάνι φέτα πλυμένη σε νερό για να φύγει λίγο η αλμύρα και λιωμένη με το πιρούνι. Η φέτα να μην είναι υπερβολικά λιωμένη για να κρατά στην γεύση. Προσοχή: Στην περίπτωση αυτή θα βάλουμε πιο λίγο αλάτι στο μείγμα επειδή η φέτα είναι αλμυρή.

Ακολούθως: Λαδώνουμε καλά ένα πυρέξ. Πασπαλίζουμε με φρυγανιά ώστε να καλύψει όλο τον πάτο και αδειάζουμε το μείγμα. Ρίχνουμε μετά το ελαιόλαδο στη επιφάνεια της πίτας και πασπαλίζουμε με φρυγανιά η οποία μαζί με το ελαιόλαδο θα κάνει μια ωραία κρούστα κατά το ψήσιμο.

Ψήνουμε στους 200 έως ότου η πίτα ψηθεί καλά και ροδίσει η επιφάνεια της. Την κόβουμε όταν κρυώσει λίγο επειδή λιώνει.



Σημείωση: Το πόσο πάχος θα έχει η πίτα θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του σκεύους που θα την βάλετε. Για ένα μεγάλο ταψί φούρνου θα γίνει υπερβολικά λεπτή, γι' αυτό συνιστώ ένα πιο μικρό ταψί ή ένα μεγάλο πυρέξ (όχι μικρό γιατί μετά θα γίνει πολύ παχιά και μπορεί να μη ψηθεί καλά στο εσωτερικό της).

5 σχόλια:

  1. Aman!!! Telia to gousto mou! Tha ti dokimasw!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπήκε στους σελιδοδείκτες μου! :) θα το φτιάξω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρεύω τα κολοκύθια,άρα θα το γράψω και θα δοκιμαστεί...Καλό μήνα και καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φτιάχνω και εγώ κολοκυθοκεφτέδες ,με σιμιγδάλι δεν εχω φτιάξει,θα δοκιμάσω και τη δική σου εκδοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Rosa, πειραματίσου και όταν έρτεις θα μας το κάμεις.
    Φαίνεται καλό Ω.Ε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή