2 Φεβρουαρίου 2012

Σελινόσουπα

Ο χειμώνας καλά κρατεί. Οι σούπες το ίδιο. Η σελινόσουπα εν ό,τι πρέπει πάντως. Εν τζιαι η εποχή του τωρά. Τζιαι, το "κακό" είναι πως όταν αγοράσεις ένα σέλινο, πρέπει να το χρησιμοποιήσεις σε διάφορα πιάτα γιατί εν τζιαι πολύ το γέριμο! Τούτη τη σούπα μπορείς να την κάμεις σε μεγάλες μερίδες τζιαι να την καταψύξεις σε τάπερ. Για να την αποψύξεις, απλώς πέρασε με λίγο ζεστό νερό το τάπερ τζιαι μετά αναποδογύρισε το περιεχόμενο, όπως είναι σαν παγάκι μέσα σε ένα κατσαρολί. Πρόσθεσε και λίγο νερό και σιγόβρασε μέχρι να ξεπήξει και να ζεσταθεί. Εναλλακτικά, απλώς κατεβάζεις την το πρωί που την κατάψυξη τζιαι μέχρι το βράδυ θα έχει ξεπαγώσει.
Θα χρειαστείς για 3-4 άτομα:
  • 4-5 κλωνιά σέλινο κομμένα σε κομματάκια (όχι πολύ μεγάλα), μαζί με τα φύλλα τους
  • 1 κρεμμύδι μέτριο προς μεγάλο
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ή περισσότερες, αναλόγως γούστου)
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (ή βούτυρο, αναλόγως αρτηριών. Προσωπικά χρησιμοποιώ και τα δύο και μάλιστα βρήκα έναν υπέροχο βούτυρο της Kerrygold αρωματισμένο με βότανα και σκόρδο. Μιαμ)
  • Άσπρο κρασί (περίπου 1 ποτήρι)
  • Περίπου 1 με 1,5 λίτρο ζωμό. Μπορείς να τον φτιάξεις μόνος σου ή μπορείς απλώς να βάλεις ζεστό νερό με έναν κύβο λαχανικών (χορτοφαγική επιλογή) ή με έναν κύβο κοτόπουλο)
  • Προαιρετικά: καρότα, λαχανικά που τα ξέχασες σε μια γωνιά του ψυγείου και τώρα δεν ξέρεις τι να τα κάνεις
  • Προαιρετικά: κρέμα γάλακτος/γιαούρτι 
  • Προαιρετικά: τυρί (παρμεζάνα) τριμμένο ή άλλο της αρεσκείας σας
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία:
Αν θα φτιάξεις μόνος σου τον ζωμό, τότε κόβεις σε κομμάτια 1-2 καρότα, 1 κρεμμύδι, λίγο σέλινο, 1 πατάτα και τα βάζεις να τηγανιστούν λίγο σε χαμηλή φωτιά. Όταν πάρουν λίγο χρώμα, σβήνεις με το κρασί και, αφού εξατμιστεί το περισσότερο, προσθέτεις ζεστό νερό, περίπου 1 με 1,5 λίτρο. Επίσης μπορείς να προσθέσεις για μυρωδιά: κοκκους πιπεριού, δάφνη, μάραθο. Αν θέλεις μυρωδιά κρέατος, τότε μπορείς να προσθέσεις κανένα κόκαλο, λίγο λίπος από γκάμον (ή όλο το γκάμον, γιατί όχι; Και μπορείς να το χρησιμποιήσεις για το κυρίως πιάτο). Αφήνεις 15-20 λεπτά, στραγγίζεις, κρατάς τον ζωμό και τα υπόλοιπα μπορείς να τα πετάξεις ή να τα φτιάξεις ένα δημιουργικό πουρέ.

Αν δε θα φτιάξεις μόνος σου ζωμό, τότε
ψιλοκόβεις κρεμμυδάκι και σκόρδο. Τηγανίζεις ελαφρώς, προσθέτεις και το σέλινο. Αφήνεις σε χαμηλή φωτιά αρκετή ώρα, να αρχίσει να μαλακώνει κάπως το σέλινο. Αν δεν έχεις φτιάξει ζωμό, τότε εδώ προσθέτεις άσπρο κρασί και περιμένεις να εξατμιστεί λίγο. Αν έχεις φτιάξει ζωμό, προσθέτεις απλώς τον ζωμό σου. Βάζεις αλάτι, πιπέρι και μυρωδικά κατά βούλησιν.
Αφού μαλακώσει πολύ το σέλινο, περνάς τη σούπα από το μπλέντερ ή (καλύτερα, αν έχεις) από το μίξερ χεριού.
Ταιριάζει υπέροχα με τριμμένη παρμεζανα, κρουτονάκια και (αν θέλετε) με γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος!
Άτε, πάλαι εχάλασα σας τη δίαιτα πάλαι!

2 σχόλια:

  1. εμενα τωρα μου εκαναν κλικ τα προαιρετικα!και το σελινο προσφατα το εκτιμησα ως νοστιμια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή