3 Φεβρουαρίου 2012

Σαλάτα με ρεπανάκι και μαραθόριζα

Τη συνταγή τη σήκωσα από τον Jamie Oliver και συγκεκριμένα από ένα επεισόδιο των 30-minute meals. Πιο γρήγορη δε γίνεται, πραγματικά! Το ωραίο με αυτή τη σαλάτα είναι ότι δε χρειάζεται να σου αρέσει ιδιαίτερα ούτε το πικάντικο ρεπάνι, ούτε ο αρωματικός μάραθος. Μαζί όμως αποκτούν αυτό που λέμε προστιθέμενη αξία. Καμιά σχέση με το φόρο, ανάπνευσε. Εδώ γεύσεις και αρώματα παντρεύονται ευχάριστα, χωρίς ιδιαίτερες προετοιμασίες γάμου, για ένα αλλιώτικο αποτέλεσμα! (επίσης τα ρεπάνια τα τελευταία χρόνια "εψευτιάσαν" τέλια, οπότε μεν φανταστείτε ότι εν να φάτε ωμό wasabi ή κάτι)

Χρειαζόμαστε 1 δέσμη ρεπανάκια και μία μαραθόριζα (φινόκιο), αλατοπίπερο και λαδολέμονο.

Κόβουμε τα φύλλα και τις ρίζες από τα ρεπανάκια και τα πλένουμε πάρα πολύ καλά γιατί το χώμα παραμονεύει σε κάθε γωνιούα (ας μη ξεχνούμε ότι είναι ρίζα). Από τη μαραθόριζα κόβουμε τα στελέχη, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε άλλο πιάτο (π.χ. πατάτες γιαχνί), αφαιρούμε 1-2 στρώσεις και πλένουμε εξίσου ενδελεχώς.


Ακολούθως, φέρνουμε στο παιχνίδι τον αγαπημένο σύμμαχο (του Jamie) μας στα γρήγορα γεύματα (όχι στο πλύσιμο), το μίξερ. Συγκεκριμένα επιλέγουμε το εξάρτημα που κόβει φέτες.


Ταΐζουμε τα ρεπανάκια και το μάραθο στο μίξερ, βάζουμε τη σαλάτα μας σε μια ωραία πιατέλα σερβιρίσματος και αλατοπιπερώνουμε και λαδολεμονώνουμε. Βουαλά!

3 σχόλια:

  1. ίντα μου αρέσκει που τωρά που ανανεωθήκαν τα ιστομαγειρέματα έσιει κάθε μέρα συνταγές!! Είδες ο Jamie? αγαπημένος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμ... αν δεν έχεις έτσι μίξερ, έχει αντίστοιχο χειροκίνητο μαραφέτι για την ίδια δουλειά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εόλικα, ναι ένα φρεσκάρισμα το θέλαμε :) Αρέσκει μου πολλά ο Jamie! Νομίζω στην προηγούμενη του ζωή εζούσε στη μεσόγειο, με τόσο ελαιόλαδο που χρησιμοποιεί :Ρ

    Ίνα, οι συμβατικοί τρίφτες έχουν κάτι ανάλογο, αλλά συνήθως είναι λίγο ζόρι να το χρησιμοποιήσεις, εκτός και αν είναι πολύ καλός ο τρίφτης σου. Μπορείς όμως να κόψεις το ρεπανάκι σε λεπτές φέτες και το μάραθο σε "μισοφέγγαρα". Την πρώτη φορά έτσι την έκαμα τη σαλάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή