21 Φεβρουαρίου 2012

Χοιρινά φιλετάκια με κουμανταρία και μανιτάρια.


Με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση του Συνδέσμου Παραγωγών Κουμανταρίας ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλία για προώθηση της κουμανταρίας σε επιλεγμένα εστιατόρια για χρήση στην παρασκευή των πιάτων τους, παραθέτω παρακάτω μια δικής μου έμπνευσης συνταγή την οποία φτιάχνω εδώ και κάποια χρόνια με ιδιαίτερα πετυχημένα γευστικά αποτελέσματα.
Η συνταγή είναι ιδιαίτερα απλή τόσο στην ετοιμασία όσο και στην εκτέλεση το μόνο που χρειάζετε ιδιαίτερη προσοχή είναι το σωστό ψήσιμο του κρέατος, το οποίο μαρινάρετε σε κρασί και κουμανταρία και χρειάζετε ελάχιστο ψήσιμο.
Υλικά:

Για το κρέας και την μαρινάδα

2 χοιρινά φιλέτα (ψαρονέφρι) κομμένα σε ροδέλλες πάχους περίπου 2 εκατοστών
Κόλιανδρο ξηρό χοντροαλεσμένο
Αλάτι-πιπέρι
1-2 φύλλα δάφνης
1 φλυτζάνι τσαγιού κουμανταρία
2 φλυντζάνια τσαγιού κρασί κόκκινο

Για τα μανιτάρια

250-300 γραμμάρια μανιτάρια κομμένα σε φέττες
1 κρεμμυδάκι φρέσκο κομμένο σε ροδέλες
Ελαιόλαδο
Κόλιανδρο ξηρό αλεσμένο σε σκόνη
½  φλυντζάνι του τσαγιού κουμανταρία
Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση
Σε τηγάνι με χοντρό πάτο βάζουμε ελαιόλαδο όσο να καλυφθεί περίπου ο πάτος του, μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα μανιτάρια και το κρεμμυδάκι ανακατεύουμαι κάλα και αφήνουμε να βγάλουν τα μανιτάρια τα υγρά τους και να αρχίζουν να μαραίνονται. Όταν εξατμιστούν τα υγρά τους βάζουμε τον κόλιανδρο και σβήνουμε με την κουμανταρία, μαγειρεύουμαι για άκομα λίγα λεπτά και αλατοπιπερώνουμε, και στην συνέχεια σβήνουμαι και κρατούμαι τα μανιτάρια μας ζεστά.

Αφού καθαρίσουμε και ξεπλύνουμε το κρέας μας το κόβουμε και το βάζουμε σε γυάλινο δοχείο,  ανακατεύουμε καλά με  τον κόλιανδρο και το αλατοπίπερο και προσθέτουμε το κρασί να καλύπτει καλά το κρέας και τα φύλλα δάφνης. Καλό είναι να μείνει το κρέας στη μαρινάδα τουλάχιστον 6-8 ώρες.
Για το ψήσιμο θα χρειαστούμε τηγάνι με grill το οποίο θα πρέπει να ζεστάνουμε πάρα πολύ καλά. Βγάζουμε το κρέας απο την μαρινάδα και το στεγνώνουμε σχολαστικά, αφού ζεσταθεί καλά το τηγάνι μας βάζουμε το κρέας  για ένα λεπτό απο κάθε πλευρά μόνο και μόνο για να πάρει χρώμα στα σημεία που αγγίζει στο grill του τηγανιού.
Βγάζουμε το κρέας απο το τηγάνι και το απλώνουμε σε ταψί και στρώνουμε απο πάνω τα μανιτάρια προσέχοντας να μην έχουν υπερβολικά πολλά ζουμιά, συνεχίζουμε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στούς 200 βαθμούς για ακόμη περίπου 20-25 λεπτά.
Απολαμβάνουμε με ένα βουτηράτο πουρέ πατάτας και κρασί Merlot του Νέου Κόσμου.

5 σχόλια:

  1. Ακούεται πάαααρα πολλά ωραία συνταγή!!!! Θα την βαλλω στην λίστα για τες επομενες γιορτες γιατι νομιζω θα ταιριάζει παρα πολλα ωραία.

    Καλωσόρισες στα Ιστομαγειρέματα!!!! :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς σας βρήκα και καλή όρεξη, πάντα καλές μαγειρικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδιαφέρουσα η συνταγή σου!!!!Καλό μεσημέρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ιδιαίτερη συνταγή φαίνεται.
    Μια διαφορετική ιδέα για το ψαρονέφρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μιας και από το χοιρινό τρώω μόνο ψαρονέφρι (οκ και κιμά), θα το δοκιμάσω σύντομα.
    Στην ελλάδα έτρωγα κάτι με μαυροδάφνη και κόλλησα, ελπίζω να βρω το νέο ποτο-φαί εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή