5 Φεβρουαρίου 2012

Φατζιές άλλωςπως

Απ'ότι ακούω και απ'ότι λένε οι επιστήμοναι, η φατζή εν που το καλύτερο, από θρεπτικής άποψης, πιάτο. Γενικά αρέσκει μου τζιαι πεθυμώ την αρκετά διότι η μάνα μου (κυριος προμηθευτής μεσημεριανού φαγητού) δεν την μαειρεύκει διότι πειράζει την (καθώς και εφτακόσια τριανταπέντε άλλα φαγητά).
Επίσης αποφάσισα να αρχίσω να ξεκαθαρίζω τα ντουλάπια της κουζίνας τζιαι τα συρτάρκα της κατάψυξης τζιαι να αρχίσω να μαειρεύκω ό,τι έχω τζιαμαί πριν πάω να αγοράσω άλλα, φρέσκα. Υποφέρω από το "κατοχικό σύνδρομο" τζιαι πρέπει να τα θωρώ ούλλα γεμάτα. Ειδικά αν είναι πράματα που εν χαλούν εύκολα, μόλις βρω προσφορές γοράζω να γεμώνουν οι τόποι. Ε, εγεμώσαν οι τόποι άρα ήρτεν η ώρα τους. Ανακάλυψα λοιπόν ένα σακουλάκι κόκκινες φακές. Τζιαι μάλιστα, "split", όπως έγραφε. Έκαμα ένα γλήορο search, εν ήβρα κάτι να με συναρπάζει τζιαι αποφάσισα να αυτοσχεδιάσω. Όποτε θωρώ τζείνο το chopped πορώνουμαι τζιαι λαλώ έτα δαμαί πέντε υλικά τζιαι κάμε ένα πιάτο με τούτα! Εντάξει, εγώ διώ του εαυτού μου λλίο παραπάνω που τον χρόνο που τους διούν στην εκπομπή.

Έτσι λοιπόν, επηρεασμένη από την ασιατική κουζίνα που πολύ αγαπάμε και τώρα τελευταία έχουμε αρχίσει να εξερευνούμε από πρώτο χέρι στην κουζίνα, έκαμα φατζιές με ασιατικό τουίστ!
Θα χρειαστείς:
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • μισό ποτήρι φακές κόκκινες (αλλά και από τις κανονικές κυπριακές, γιατί όχι;)
  • ρύζι - καλύτερα σούπας- εν είχα έβαλα καρολίνα
  • 3-4 φύλλα δυόσμο (προαιρετικά, η μυρωδιά τους υπερκαλύπτεται από τα επόμενα συστατικά)
  • 1 κουτ.σ. soy sauce reduced salt- προσέχουμεν τζιαι την υγεία μας
  • 1 κουτ.σ. teriyaki sauce
  • 2-3 σταγόνες wostershire sauce
  • 1 μάτσα σπανάκι
  • λίγο ginger ψιλοκομμένο. Περίπου 1 κυβάκι 1 Χ 1 είναι αρκετό
  • ζεστό νερό (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κύβο λαχανικών)
  • πιπέρι (αλάτι φροντίζει η soy sauce)
Εκτέλεση:
σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζεις το σκόρδο, τις φακές και το ginger μαζί. Προσθέτεις και το ρύζι, αφήνεις να δέσουν οι γεύσεις. Προσθέτεις το soy + teriyaki και τη σάλτσα  wostershire, αφήνεις να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και προσθέτεις νερό. Ανακατεύεις, χαμηλώνεις αρκετά τη φωτιά και συνεχίζεις να προσθέτεις νερό σιγά σιγά, μέχρι να ψηθεί καλά το ρύζι (οι φακές που χρησιμοποιήσα εγώ ψήνονται πολύ γρήγορα, ίσως γιατί είναι "split"). Προσθέτεις και το σπανάκι, ανακατεύεις και το αφήνεις να "μαραθεί" μέσα στα ζουμιά. Προσθέτεις και τα φύλλα δυόσμου, το πιπέρι και δοκιμάζεις πότε είναι έτοιμο το ρύζι. Όταν ψηθεί, σβήνεις τη φωτιά και σκεπάζεις με μία καθαρή πετσέτα. Για να δώσεις μία ουδέτερη και πιο τραγανιστή γεύση, μπορείς να προσθέσεις σισάμι που το έχεις βάλει λίγο στο τηγάνι για να βγουν οι μυρωδιές του.
Η αλήθεια ότι, όσο περισσότερο το αφήσεις να ψηθεί, τόσο πιο απαλή γίνεται η γεύση του σόγια σος και του τζίντζερ. Ουσιαστικά, απλώς τονίζει περισσότερο τη γεύση του πιάτου αυτού καθαυτού. Καλή όρεξη!

1 σχόλιο: