23 Νοεμβρίου 2007

Κεφτέδες φούρνου με μπύρα


Ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Στη περίπτωση μας, η συμβία το εφαρμόζει διαχρονικά με εξαιρετική μαεστρία. Αφού την έπεισα τελικά, θα μεταφέρω εδώ κάποιες από τις θεσπέσιες συνταγές με τις οποίες νοστιμίζει τη ζωή μας (των παιδιών, εμένα και συχνά πυκνά, φίλων και γνωστών). Ξεκινάμε σήμερα με μια πλούσια και "γεμάτη" συνταγή από τη κατηγορία κιμάδες.

Υλικά για τους κεφτέδες

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή μισό μοσχαρίσιο/μισό χοιρινό
  • 2 κρεμμύδια μέτρια τριμμένα
  • 2-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο (ποσότητα αναλόγως προτίμησης)
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά (καπήρα)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 1 κουταλιά σούπας πάστα ντομάτας
  • Λίγο αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μισό λίτρο μπύρα (περίπου)
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε ρίχνοντας τη μπύρα και προσέχοντας να μη γίνει η ζύμη πολύ χαλαρή. Συνήθως παίρνει σχεδόν όλο το μισό λίτρο. Σκεπάζουμε τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα. Πλάθουμε στη συνέχεια στρογγυλά κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε στο ταψί.

Υλικά για το "σκέπασμα" (δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω) ):

  • 2 ποτήρια ντομάτες ψιλοκομμένες (φρέσκες ή κονσέρβας)
  • 2 κουταλιές πάστα ντομάτας
  • μισό ποτήρι νερό
  • Ελαιόλαδο
  • 6-8 φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
  • Αλάτι και πιπέρι
Διαλύουμε τη πάστα στο μισό ποτήρι νερό και περιχύνουμε τους κεφτέδες. Κάνουμε το ίδιο με τη ψιλοκομμένη ντομάτα. Στη συνέχεια τους περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε από πάνω το βασιλικό, το αλάτι και το πιπέρι. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο κεφαλοτύρι.

- Προσοχή στο αλάτι τόσο μέσα στη ζύμη όσο και από πάνω. Να μη μας πέσει πολύ γιατί το κεφαλοτύρι είναι ήδη αλμυρό.

- Επίσης αν θα χρησιμοποιήσετε φρέσκες ντομάτες, να είναι ώριμες.


Ψήνουμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Το τυρί με τη ντομάτα δημιουργεί μια ωραία κρούστα και οι κεφτέδες μας είναι αφράτοι και λαχταριστοί.

Συνοδεύονται με ρύζι, χωριάτικη σαλάτα, κόκκινο κρασί η μπύρα ΚΕΟ.

Καλή σας όρεξη, παρόλο που ξέρω ότι την έχετε!

2 σχόλια:

  1. πρωί πρωί και γέμισε το στόμα μου σάλια...τι είναι αυτά;

    Θα το τυπωσω και θα περάσουμε σε πρακτική εφαρμογή εντός της εβδομάδος!

    αααα....τίποτα πιο ωραίο από τους μερακλήδες ανθρώπους, εκεί βρίσκεις καρδιές ζεστές που κερνάνε εκτός από κεφτέδες, και χαμόγελα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πες το κουίλτ καλλύττερα ρε! :)
    Φαίνεται νόστιμο! Κι σκεφτόμουνα τι μπορούσα να κάνω με τον κιμά στον καταψύκτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή