27 Νοεμβρίου 2007

Παπάκια με μπάμιες

Από βιβίο μαγειρικής του 1966 της Σοφίας Σκούρας ( που έχω φυλαγμένο στη βιβλιοθήκη μου)

ΥλικάΓια 6-8 άτομα:
3 μικρά παπάκια
1 κιλό ντομάτες ώριμες
1 φλυτζάνι τσαγιού φυτίνη
1 κιλό μπάμιες μικρές
1 κρεμμύδι ξηρό ψιλοκομμένο
1,5 φλυτζάνι τσαγιού κρασί λευκό
1,5 φλυτζάνι τσαγιού ξύδι
αλάτι
πιπέρι

Οι περισσότερες Ελληνικές οικογένειες στις επαρχίες και στα χωριά, που έχουν νερά, τρέφουν πάπιες. Το καλοκαίρι τα παπάκια είναι παχειά και τρυφερά. Διαλέγετε 3 παπάκια και αφού τα μαδήσετε και τα ανοίξετε, τα καψαλίζετε (για να φύγει η βαριά μυρωδιά τους). Τα πλένετε, τα στραγγίζετε και τα αλατοπιπερώνετε. Τα ράβετε όπως όλα τα πουλιά ή δένετε μόνο τα ποδαράκια τους. Πλένετε σε άφθονο νερό τις μπάμιες, τις καθαρίζετε και τις βάζετε σε ένα ταψάκι. Τις πασπαλίζετε με αλάτι,τις ραντίζετε με το ξύδι και τις αφήνετε στον ήλιο καμιάν ώραν. Διαλέγετε από τις ντομάτες 4-5 (τις πιο μικρές), να έχουν ψίχα και τις ξεφλουδίζετε. Τις υπόλοιπες τις περνάτε από το τρυπητό. Βάζετε τη μισή φυτίνη σε κατσαρόλα να κάψη. Ρίχνετε μέσα ένα ένα παπάκι και το καβουρδίζετε καλά. Ρίχνετε κατόπιν και το κρεμμύδι να ξανθήνη και ξαναβάζετε και τα καβουρδισμένα παπιά. Προσθέστε λίγο λίγο το κρασί (τα σβήνετε) και αφού πάρει 2-3 βράσεις ρίχνετε τον πολτό της ντομάτας. Προσθέσετε μισό φλυτζάνι νερό, λίγο αλατοπίπερο και αφήνετε να σιγοβράσουν σε σιγανή φωτιά μέχρις ότου τα παπιά ψηθούν καλά. Τα βγάζετε τότε, και τα διατηρείτε ζεστά σε πιατέλα. Την υπόλοιπη φυτίνη τη βάζετε σε τηγάνι και τηγανίζετε ελαφριά όλες τις μπάμιες. Τις τοποθετείτε σε σειρές σε ταψί (καλύτερα είναι σε πυρέξ, για να έλθει το φαγητό απευθείας στο τραπέζι) και βάζετε ανάμεσα τους τις θπόλοιπες ντομάτες που κρατήσατε ολόκληρες, πασπαλισμένες με λίγο αλατοπίπερο. Περιβρέχετε τις μπάμιες με τη σάλτσα, που έβρασαν τα παπιά , αλατοπιπερώνετε λίγο και ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 3/4 - 1 ώρα (να βράσουν). Στο μεταξύ χωρίζετε τα παπιά στα δύο, τα ξεκοκκαλίζετε και βγάζοντας το ταψί, τα τοποθετείτε επάνω στις μπάμιες. Ξαναβάζετε το φαγητό στο φούρνο και ψήνετε άλλα 10-15 λεπτά. Γίνονται νοστιμώτατα.



9 σχόλια:

  1. Τι τόθελε το παπάκι να πάει στη ποταμιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. την πρώτη φορά που το διάβασα έκλαιγα, γιατί άλλο πάπια και άλλο μικρο παπάκι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λευτεριά στους απανταχού Χιούι Λιούι Ντιούι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμάν ρε Γιώτα απορώ τι θα μας βάλεις την άλλη φορά. Baby Panda παραγεμιστό; :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου θύμισες τα ππαλαζούθκια (περιστεράκια, για τους νεώτερους) που μας έκαμνεν η μάμμα μου σούπα το χειμώνα. Μόλις εσυνειδητοποίησα τι έτρωγα, έκλαια μια εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μάνα μου τα πεζουνάκια..εν κρίμα :(

    επειδή μάλλον άνοιξα παλιές πληγές...λέω να μην ξαναανεβάσω συνταγές του 1966, γιατί θα το κάνουμε ποτάμι δακρύων εδώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. H συνταγή είναι νοστιμότατη τζαι με ορτύκια. Κάμνουμεν την σπίτι συχνά. Δακάτω έχει μπάμιες γύρου γύρου του χρόνου διότι τες φέρνουν που την ινδίαν. Τρώμεν λοιπόν μπάμιες φρέσκες τζαι τον χειμώναν. Λαλούν αυτοί που εκάμαν life cycle assessement ότι έναν κιλό μπάμιες περιέχει 3 λίτρα πεζίναν (παραγωγή τζαι μεταφορά με αεροπλάνον που την ινδίαν) Που τα 5.2 ευρώ το κιλόν που τες γοράζουμεν, τα 2 πάν στον μπακάλην τζαι στον μεσάζονταν, τα 3 πας την πεζίναν για την μεταφοράν, τζαι τα 0.2 στην Ινδίαν, τα 3/4 στον μεσάζονταν τζαι εξαγωγέαν, το 1/4 στον παραγωγόν που τες εφύτεψεν, τες ετσάππησεν, τες επότησεν τζαι τες εσύναξεν. Εν τούτοις, η συνταγή είναι εύγευστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άσερα όπως έγραψες αναλυτικά το κόστος εν να έχουμε τζιαι τύψεις απέναντι στους παραγωγούς που τες τρώμε,βέβαια αυτά τα λεφτά δηλαδή 1/4 να είναι αρκετό για τη χώρα τους ,και πάλι πόσο αρκετό?Τα ορτύκια πόθεν τα φέρνουν?οξά έσιετε τσιηκάτω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή