30 Νοεμβρίου 2007

Ινδικό νταλ (φακές)


Στο εστιατόριο που συχνά πυκνά σιτίζομαι, ανακάλυψα ότι ο μόνος σίγουρος τρόπος να φας καλό φαΐ, είναι να παραγγείλεις το φαγητό που ετοιμάζεται για το προσωπικό!

Το προσωπικό αποτελείται από άτομα Ινδικής καταγωγής (Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές). Όσοι από εσάς εκτιμούν τις γεύσεις της Ινδικής χερσονήσου, είμαι σίγουρος ότι θα ενθουσιαστούν με τη συνταγή, της από πολλούς περιφρονημένης, φακής. Σήμερα για καλή μου τύχη είχε νταλ. Η λέξη σημαίνει φακές στη γλώσσα Hindi. Πρώτη φορά θα τις δοκίμαζα.

Τόσο τα αρώματα όσο και οι γεύση ήταν καταπληκτικά. Δεν χόρταινα να απολαμβάνω. Μόλις τέλειωσα λοιπόν το γεύμα μου, ζήτησα και μου φώναξαν τον Saju Baulose, τον Ινδό μάγειρα (άξιος!). Μου εξήγησε με περηφάνια, που ενισχυόταν από τον ανεπιτήδευτο ενθουσιασμό μου, ότι οι φακές είναι από τα βασικά είδη διατροφής των Ινδών και των γειτόνων τους, και ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές του συγκεκριμένου πιάτου. Η δικιά του όπως μου είπε είναι από την βόρειο Ινδία από όπου κατάγεται και είναι η καλύτερη! Προσωπικά δεν έχω λόγο να μην τον πιστέψω!

Θα χρειαστούμε τα εξής υλικά. Οι φακές που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι ξεφλουδισμένες. Υπάρχουν δύο είδη. Οι κόκκινες και οι κίτρινες. Και οι δύο είναι το ίδιο καλές. Ο ίδιος χρησιμοποιεί μάλιστα μισές μισές. Επέμενε πολύ, ότι θα πρέπει να τις πλύνουμε 2-3 ακόμα και 4 φορές. Δε ρώτησα γιατί. Πάμε λοιπόν!

1+ ποτήρι φακές
Σπορέλαιο ή ελαιόλαδο (δεν μου το απέρριψε) για το τσιγάρισμα
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι τσαγιού ginger
Μισό κουταλάκι τσαγιού σπόρους κύμινο (αρτησιά) - ΟΧΙ σκόνη
2 κόκκινες καυτερές πιπεριές (αφαιρούμε τους σπόρους)
1 κουταλάκι τσαγιού σκόνη tourmeric
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
Λίγο τσίλι σε σκόνη (σε όσους αρέσουν τα καυτερά)
Αλάτι
4-5 ποτήρια νερό
Ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο

Επέμεινε ο Saju ότι η σειρά παρασκευής πρέπει να τηρηθεί με προσοχή αν θέλουμε να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα. Προχωράμε λοιπόν.

Τσιγαρίζουμε πρώτα για περίπου 1 λεπτό το κύμινο για να απελευθερώσει το άρωμα του. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι, το ginger και τις πιπεριές. Αφού αρχίσουν να ροδίζουν προσθέτουμε το τουρμέρικ τη σκόνη τσίλι και το αλάτι. Μετά από μισό λεπτό προσθέτουμε τις ντομάτες. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά και ρίχνουμε τις φακές και το νερό. Ψήνουμε σε κανονική φωτιά μέχρι να αρχίσει να χυλαρώνει το φαγητό.

Σερβίρουμε αφού ραντίσουμε με ψιλοκομμένο κόλιαντρο στο πιάτο. Η φωτογραφία είναι αρκετά εύγλωττη! Οι Ινδοί βεβαίως τις συνοδεύουν με ρύζι. Έτσι τις έφαγα και εγώ και ήταν απίθανες. Ευχαρίστως θα τις έτρωγα με ψωμί. Υποψιάζομαι ότι οι μαύρες ελιές θα τους πηγαίνουν πολύ.

Απολαύστε!

4 σχόλια:

  1. Κόκκινες και κίτρινες φακές δεν έφτιαξα ποτέ, συνήθως φτιάχνω τις άλλες θα δοκιμάσω και αυτές αλλά με λιγότερα καυτερά γιατί το στομάχι μου θα με αρπάξει από το αυτί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λέξη εδοκίμασα τες φακές σου, ήταν πάρα πολλά ωραίες! Αρέσαν και της μάνας μου πολλά, είπε εν να τες κάμει στο σχολείο για τα μωρά που καραμουτσουνιάζουν άμα ακούσουν για φακές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την φτιάχνω με απλές φακές(που να τρέχω για τις ινδικές?)και γίνονται υπέροχες!Απλά τις μουλιάζω από την προηγούμενη μέρα.Πολύ ωραία η συνταγή σου σε ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή