31 Δεκεμβρίου 2007

ΣΑΛΑΝΤ ΜΠΑΡ (εκ του αμέρικαν μπαρ)

Μέρα που είναι και θα βρίσκομαι στας εργασίας μας μέχρι την αλλαγή του χρόνου τουλάχιστον να κάνω κάτι χρήσιμο απ' το να σκοτώνω μύγες και λέπτα...
Θα δώσω μια γρήγορη και εύκολη συνταγή γι΄ αυτούς που αγχώνονται τελευταία στιγμή (όπως πάντα δηλαδή) για το δείπνο και τρέχουν και δε φτάνουν - να κάνουμε καμιά καλή πράξη τελευταία στιγμή μπας και αξιωθούμε κάνα δώρο απ' τον άγιο billis έστω και κατόπιν εορτής...

Τα υλικά μας για 4 νοματαίους (ή 2 πολυφαγάδες)...
2 τομάτες ψιλοκομμένες
2 καρότα τριμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5-6 ελιές (τις επιλογής σας) τις ξεκουκουτσώνετε και τις ψιλοκόβετε
Μαγιονέζα
1 πακέτο μακαρόνια (φιογκάκια κατα προτίμηση)

Όσο ζεσταίνουμε το νερό για να βράσουμε τα μακαρόνια ψιλοκόβουμε τα υλικά και τα ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπώλ με 2-3 κουταλιές μαγιονέζα και ανακατέβουμε με πάθος και ένταση για να πάει η μαγιονέζα παντού...
Όταν βράσει το νερό ρίχνουμε τα μακαρόνια για 10-15 λεπτά (ανάλογα με τον τύπο του μακαρονιού)και όταν ετοιμαστούν τα ρίχνουμε σε ένα σουρωτήρι και να ραντίζουμε με κρύο νερό να κρυώσουν...
Στη συνέχεια τα ανακατέβουμε με το γνωστό πάθος με τη σαλάτα και vuala...
Συνοδεύει και κυρίως γεύμα, μπορεί να γίνει γεύμα από μόνο του (που χου με τη προσθήκη τόνου) και σε μικρές δόσεις είτε με μαύρο - κόκκινο πιππέρι (πιο spicy) είτε με λίγη κανέλλα (πιο sweet) μπορεί να συνοδέψει και το ποτό...

Αυτά τα ολίγα και ότι θέλετε να το πάθετε εφέτος!

21 Δεκεμβρίου 2007

ΤΥΡΟΠΙΤΤΑ

Δασκαλούα τωρά που εν να είσαι αθκιασερή τζιαι εν θα σε πελλανίσκουν τα κοπελλούθκια του καθενός κάμε καμιά τυρόπιττα.
Για τη τυρόπιττα μας θέλουμε
1 χαλλούμι τριμμένο, αν θέλετε βάζετε και λίγο κίτρινο τυρί .
5 αυγά
1 ποτήρι γάλα εβαπορέ νουνού
1 ποτήρι λάδι [σπορέλαιο]
3 ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουταλάκια μπαίκιν πάουερ
Δυόσμο και αν θέλετε και λίγες σταφίδες.
Βάζουμε στη μύτη του κουταλιού λίγη ζάχαρη και τη κτυπάμε μαζί με τα αυγά στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι ,το γάλα και ενώ ανακατεύουμε ρίχνουμε και το αλεύρι το μπαίκιν το χαλλούμι το δυόσμο και τα σταφιδάκια, αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμα όσο για να ξεκολλάει η ζύμη από το δοχείο που την ετοιμάζουμε. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψάκι ή τη φόρμα που θα ψήσουμε τη τυρόπιττα και τη ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου.

14 Δεκεμβρίου 2007

Γαρδούμπες

Σήμερα έκανα κοπάνα από το σχολείο όϊ παίζουμε ,κάνει ψοφόκρυο ρίχνει χιονόνερο και έτσι αποφάσισα ότι δεν αντέχω το κρύο.Μεν περιπαίζετε γιατί άλλη φορά θα σας γράψω περιπέτειες στα χιόνια όπου και έζησα 6 χρόνια θα γελάτε και θα κλαίτε ,δεν θα τα γράψω εδώ.
Προς το παρών τωρά τα Χριστούγεννα κάμετε και καμιά γαρδούμπα.

Θα χρειαστείτε μια συκωταριά από αρνί ή κατσίκι
μία αντεριά [αντερούθκια] αλάτι ,πιπέρι,και ρίγανη

πλένετε τη συκωταριά [συκώτι πνευμόνι,σπλήνα,καρδιά]
και τα αφήνετε να στεγνώσουν από τα νερά
Τώρα τα άντερα αφού τα πλύνετε από την έξω μεριά ,πρέπει να τα πλύνετε και από μέσα εγώ τα γυρίζω το μέσα έξω [αν πάρετε μία παλιά κρεμάστρα ξύλινη και βγάλετε το κάτω ξυλάκι που συνήθως κρεμάμε τα παντελόνια ,θα δείτε ότι εκτός από στρογγυλό στις άκρες είναι μυτερό, με αυτό θα γυρίσετε τα αντεράκια αλλιώς αφήστε τη βρύση να τρέξει μέσα μέχρι να φύγουν οι ακαθαρσίες.] Στη συνέχεια κόβουμε το συκώτι το πνευμόνι τη καρδιά και τη σπλήνα στο μέγεθος του δάκτυλου μας,δηλαδή μακρόστενα τα αλατοπιπερώνουμε βάζουμε
τη ρίγανη και τα τυλίγουμε με τα αντερούθκια ένα κομμάτι συκώτι ένα πνευμόνι ένα καρδιά και τη σπλήνα. Λογικό είναι η καρδιά και η σπλήνα να τελειώσουν πιο γρήγορα από τα άλλα υλικά εσείς συνεχίστε με τα υπόλοιπα δηλαδή βάλτε δυο συκώτι και δυο πνευμόνι ,τα καρφώνουμε με μια οδοντογλυφίδα και τα βάζουμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο τους ρίχνουμε λίγο λάδι και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου μιάμιση ώρα. Καλή όρεξη
Υ.Γ.
Αν έχετε ταψί με καπάκι προτιμήστε να τις ψήσετε εκεί στο τέλος βγάζετε το καπάκι για να ροδίσουν.

12 Δεκεμβρίου 2007

Κοτόπουλο Πανέ με ντιπ γιαουρτιού

Για τους λίξιες φίλους :)

Συστατικά:
1 κιλό Στήθος Κοτόπουλου
Αλάτι
Πιπέρι
2 ποτήρια φρυγανιά αλεσμένη
2 κουταλάκια αρτισιά αλεσμένη
2 κουταλάκια κόλιαντρο αλεσμένο
3 κουταλάκια πάπρικα
Λίγο αλεύρι
5 αυγά χτυπημένα μαζί με 4-5 κουταλιές νερό
Λάδι για το τηγάνισμα


Για το ντίπ:
450 γρ. στραγγισμένο γιαούρτι
Αλάτι
Πιπέρι
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κουταλιές κόλιαντρο ψιλοκομμένο


Εκτέλεση:
Κοπανίζετε το στήθος κοτόπουλο μόνο από την εσωτερική πλευρά και μετά το κόβετε με λεπτές λωρίδες πάχους 2-3 εκατοστών και τις αλατοπιπερώνετε. Σε ένα πιάτο βαθουλό αναμιγνύετε την φρυγανιά, την αρτισιά, τον κόλιαντρο και την πάπρικα. Ακολούθως, αλευρώνετε μια-μια τις λωρίδες κοτόπουλου, στη συνέχεια τις βουτάτε στο χτυπημένο με νερό αυγό και μετά τις τυλίγετε στο πιάτο με την φρυγανιά.
Μετά ζεσταίνετε σε μια μικρή κατσαρόλα το λάδι (τόσο που να είναι αρκετό να καλύψει τις λωρίδες κοτόπουλου). Ενώ τηγανίζονται γυρίστε τις προσεκτικά με σπάτουλα 2-3 φορές. Η φωτιά πρέπει να είναι δυνατή, κι όταν ροδίσουν οι λωρίδες τότε την χαμηλώνετε. Βγάζετε το κοτόπουλο όταν είναι έτοιμο και το βάζετε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει όσο λάδι γίνεται.
Σερβίρεται με το ντιπ δίπλα του, το οποίο ετοιμάζετε αφού αναμίξετε όλα τα υλικά μεταξύ τους!

Καλή όρεξη και καλή γυμναστική μετά... θα την χρειαστείτε :)

sushi, mushi, imishi mou

Ήταν Σάββατο βράδυ, η Π. βγήκε έξω, είπαμε κι εμείς να βγούμε για φαί. Σάββατο και να κάτσουμε σπίτι μπροστά στην τηλεόραση; Δεν λέει . Οκέι, να πάμε, αλλά πού χωρίς κράτηση.
Ήταν η ώρα που με έπιασε η ιδιοτροπία και σήκωσα παντιέρα: «οπουδήποτε εκτός από κυπριακή ταβέρνα. Δεν έχω διάθεση για σουβλάκι, μεζέδες και χορταστικά πιάτα που στο τέλος μένουν όλα στο τραπέζι και τα βλέπεις και αηδιάζεις». Ήθελα κάτι άλλο. Κάτι εξωτικό. Ας πούμε sushi.
Πριν να το καταλάβουμε βρεθήκαμε στο γκλαμουράτο ρεστοράν να καθόμαστε ανάμεσα σε αππωμένους λευκωσιάτες που την είδαν ξαφνικά κοσμογυρισμένοι και πολίτες του κόσμου-μη χέσω- να περιμένουμε το μενού. Και πού ήρθε δηλαδή, τι έγινε; Μας το ανοίγει το παιδί από την Ασία και μας περιμένει υπομονετικά να διαλέξουμε. Εμείς ήταν λες και διαβάζαμε ανέκδοτα. Κατουρηθήκαμε από το γέλιο. Αφού ήταν όλα γιαπωνέζικα στα μάτια μας, τι να παραγγέλαμε. Παραγγείλαμε ψάρια και ρύζια, πολλά ψάρια και πολλά ρύζια. Πήραμε και ένα λευκό κρασί, μας φέρανε και τα ξυλαράκια (εκεί να δείτε γέλια) και κάτσαμε φρόνιμοι να σερβιριστούμε.
Με το που έρχεται το φαΐ και βάζω το σολομό στο στόμα, μου κόπηκε το γέλιο. Άλλο να σας τα λέω και άλλο να με βλέπετε. Κωμωδία για τους τους συνδαιτυμόνες, τραγωδία για μένα. Ο δικός μου αγέρωχος. Μάλλον στην προηγούμενη του ζωή υπήρξε ολίγον γιαπωνέζος. Δεν εξηγείται αλλιώς η εξοικείωση με τα ξυλαράκια και τα ωμά ψάρια. Εγώ να πεθάνω. Να πεθάνω και καλά. Ευτυχώς δηλαδή που ήταν καλό το κρασί γιατί ούτε το ρύζι τρωγόταν. Ευτυχώς που ήταν λίγο νόστιμο το γλυκό και άλλαξε τη γιαξ γεύση του ωμού σολομού, αλλιώς ρεζίλι θα γινόμουν. Δηλαδή πιο ρεζίλι.
Τι θέλω να πω η... ποιήτρια. Θέλω να πω ότι τα sushi, τα mushi και τα λοιπά εξωτικά πιάτα, μπορεί να είναι πολύ εύγευστα για όσους τα έχουν συνηθίσει γιατί αποτελούν μέρος της κουλτούρας τους, αλλά για μας δεν παύουν να είναι εκτός των προδιαγραφών μας. Εμείς (εγώ δηλαδή, μην το γενικεύω κιόλας και θιχτούν οι εθισμένοι στις εξωτικές γεύσεις) θέλουμε κρέας, πατάτες, χωριάτικη σαλάτα με ελιές μαύρες, ψωμί και πίττες. Και αν μπούμε στη διαδικασία να δοκιμάσουμε κάτι άλλο εκτός κυπριακής κουζίνας, το πολλή να ανεκτούμε τη μεσανατολίτικη που είναι πιο κοντά μας, άντε και την γαλλική για το κομψό της υπόθεσης και την ιταλική για τις γαμάτες γεύσεις.
Από κει και πέρα, τα υπόλοιπα είναι έξω από την κουλτούρα μας, έξω από το μεσογειακό μας μεντάλιτι και όποια (υπέρ)προσπάθεια να το παίξουμε και καλά γκλαμουριές που μπορούν να πληρώσουν με την χρυσή αμέρικαν εξπρές το ωμό ψάρι για διαμάντι, καταλήγει στο δικό μου εφιαλτικό σαββατόβραδο.
Ηθικόν δίδαγμα: τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και τους ανάλογους επιδέξιους κώλους.
By the way, πάρτε μια συνταγή sushi να σας βρίσκετε.
Μπορεί να με καλέσετε κανένα βράδυ για φαί, να ξέρετε τι ΔΕΝ τρώω!
(Μόνο, μην το πάρετε στα πολύ σοβαρά το βίντεο)
http://uk.youtube.com/watch?v=0b75cl4-qRE

8 Δεκεμβρίου 2007

Φατζιες

Μιαν τζαι είμαστεν στες φατζιές, μιαν παραλλαγήν της παραδοσιακής συνταγής των φατζιών, κατα το δικόν μου γούστον πιό εύγεστη.

βράζετε 20-25 λεπτά έναν φεντζιάνιν φατζιές τζαι μισόν φεντζιάνιν ρύζι. Όι πολλήν νερόν, τες ίδιες αναλογίες με τα ππελάφκια.

Καθαρίζετε 4-5 καρρότα τζαι τα τρίφετε σε χοντρόν τον τρίφτην.
Κάμνετε τηάνισην με έναν κρομμίδιν τζαι 1 σκελίδαν σκόρτον τζαι λλίον ελαιόλαδον, μόλις αρκέψει να ροδίζει το σκορτοκρόμμυον, ρίχνετε μέσα το καρρότον το τριμένον τζαι νεκατώνεται λίον, ψήνετε για 5 λεπτά αφού τα αλατίσετε.
Ρίχνετε μέσα τες φατζιές με το ρίζιν ψημένα. Αν εβάλετε πολλήν νερόν για να τες ιβράσετε στρατζίστε τες, διάτε τους έναν θκυό νεκατώματα τζαι είναι έτοιμες οι φατζιές για σερβίρισμαν. Αν προσέχετε το βάρος σας, θκυό κουταλιές ελαιόλαδον κανεί. Αν έσιει παραπάνω διά παραπάνω γεύσην.

Τσίμπι τζίμπι το νατόν, σύρνω τον τζαι παρπατώ
στήν μερκάν της Αλιτζής, που μαείρευκεν φατζιήν

Ελα φα τζαι σου φατζιήν, εθθελω πολιτιτζιήν
Φά του κάττου το νουρίν, τζαι του ποντικού τ΄αυτίν.

Το τραούδιν αυτόν ελάλεν μου το η στετέ μου τζαι ετσίμπαν μου τα σιέρκα μου τζαι στο τέλος ετράβαν μου το φτιν μου τζαι εφήρνουμουν που το γέλιος, ακριβώς όπως φήρνεται τζαι η κόρη μου άμαν της το κάμνω τζαι τζείνης.

7 Δεκεμβρίου 2007

Μπισκοτάκια

Η συνταγή που ακολουθεί είναι για το είδος των μπισκότων που στην Κύπρο ονομάζουμε παστούδες χωρίς να αναφέρονται σε παστές (λεπτές) γυναίκες.



Μπορείτε να τα φτιάξετε σκέτα, ή να τα ενώνετε 2-2 με μαρμελάδα. (Η μαρμελάδα βερύκοκο είναι η πιο νόστιμη, κατά την προσωπική, ταπεινή μου άποψη). Αν έχετε τζιαι φορμούθκια σε σχήμα έλατου ή αστερουδιού για ένα χριστουγεννιάτικο touch, τζιαι ασχολείστε με την υπόθεση Χριστούγεννα, μπορείτε να τα αξιοποιείσετε.



Υλικά:




  • 1 σπράι βούτυρο μικρό

  • 1 ποτήρι λάδι

  • 5 αβγά

  • 1,5 ποτήρι ζάχαρη

  • 2 κουταλάκια baking powder

  • 1 σακούλι αλεύρι

  • 1 βανίλια χαρτάκι

  • λίγο κονιάκ

Βασικά, αναμειγνύεις τα υλικά και φτιάχνεις μια ωραία ζύμη. Πλάθεις τις παστούδες σε ό,τι σχήμα θέλεις και τις βάζεις να ψηθούν στους 180-190 βαθμούς στο φούρνο. Xρειάζονται κάπου στη μισή ώρα μέσα στο φούρνο, αλλά επειδή οι φούρνοι ποικίλουν, θα ήταν καλό να τα ρίχνετε και καμιά ματιά μέσα-μέσα.

30 Νοεμβρίου 2007

Ινδικό νταλ (φακές)


Στο εστιατόριο που συχνά πυκνά σιτίζομαι, ανακάλυψα ότι ο μόνος σίγουρος τρόπος να φας καλό φαΐ, είναι να παραγγείλεις το φαγητό που ετοιμάζεται για το προσωπικό!

Το προσωπικό αποτελείται από άτομα Ινδικής καταγωγής (Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές). Όσοι από εσάς εκτιμούν τις γεύσεις της Ινδικής χερσονήσου, είμαι σίγουρος ότι θα ενθουσιαστούν με τη συνταγή, της από πολλούς περιφρονημένης, φακής. Σήμερα για καλή μου τύχη είχε νταλ. Η λέξη σημαίνει φακές στη γλώσσα Hindi. Πρώτη φορά θα τις δοκίμαζα.

Τόσο τα αρώματα όσο και οι γεύση ήταν καταπληκτικά. Δεν χόρταινα να απολαμβάνω. Μόλις τέλειωσα λοιπόν το γεύμα μου, ζήτησα και μου φώναξαν τον Saju Baulose, τον Ινδό μάγειρα (άξιος!). Μου εξήγησε με περηφάνια, που ενισχυόταν από τον ανεπιτήδευτο ενθουσιασμό μου, ότι οι φακές είναι από τα βασικά είδη διατροφής των Ινδών και των γειτόνων τους, και ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές του συγκεκριμένου πιάτου. Η δικιά του όπως μου είπε είναι από την βόρειο Ινδία από όπου κατάγεται και είναι η καλύτερη! Προσωπικά δεν έχω λόγο να μην τον πιστέψω!

Θα χρειαστούμε τα εξής υλικά. Οι φακές που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι ξεφλουδισμένες. Υπάρχουν δύο είδη. Οι κόκκινες και οι κίτρινες. Και οι δύο είναι το ίδιο καλές. Ο ίδιος χρησιμοποιεί μάλιστα μισές μισές. Επέμενε πολύ, ότι θα πρέπει να τις πλύνουμε 2-3 ακόμα και 4 φορές. Δε ρώτησα γιατί. Πάμε λοιπόν!

1+ ποτήρι φακές
Σπορέλαιο ή ελαιόλαδο (δεν μου το απέρριψε) για το τσιγάρισμα
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι τσαγιού ginger
Μισό κουταλάκι τσαγιού σπόρους κύμινο (αρτησιά) - ΟΧΙ σκόνη
2 κόκκινες καυτερές πιπεριές (αφαιρούμε τους σπόρους)
1 κουταλάκι τσαγιού σκόνη tourmeric
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
Λίγο τσίλι σε σκόνη (σε όσους αρέσουν τα καυτερά)
Αλάτι
4-5 ποτήρια νερό
Ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο

Επέμεινε ο Saju ότι η σειρά παρασκευής πρέπει να τηρηθεί με προσοχή αν θέλουμε να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα. Προχωράμε λοιπόν.

Τσιγαρίζουμε πρώτα για περίπου 1 λεπτό το κύμινο για να απελευθερώσει το άρωμα του. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι, το ginger και τις πιπεριές. Αφού αρχίσουν να ροδίζουν προσθέτουμε το τουρμέρικ τη σκόνη τσίλι και το αλάτι. Μετά από μισό λεπτό προσθέτουμε τις ντομάτες. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά και ρίχνουμε τις φακές και το νερό. Ψήνουμε σε κανονική φωτιά μέχρι να αρχίσει να χυλαρώνει το φαγητό.

Σερβίρουμε αφού ραντίσουμε με ψιλοκομμένο κόλιαντρο στο πιάτο. Η φωτογραφία είναι αρκετά εύγλωττη! Οι Ινδοί βεβαίως τις συνοδεύουν με ρύζι. Έτσι τις έφαγα και εγώ και ήταν απίθανες. Ευχαρίστως θα τις έτρωγα με ψωμί. Υποψιάζομαι ότι οι μαύρες ελιές θα τους πηγαίνουν πολύ.

Απολαύστε!

27 Νοεμβρίου 2007

ِΑχράιμι (ah-ra-ee-me)

Το αχράιμι είναι ένα κατεξοχήν φαγητό για το κρύο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι είναι εύκολο οπότε ο χρόνος που περνάμε μακριά από τη σόμπα, κουβέρτα etc etc μειώνεται σημαντικά. Ο δεύτερος είναι ότι ως αραβικό φαγητό που σέβεται τον εαυτό του it burns like hell οπότε τα πολλά λόγια περισσεύουν... Βουρ στον πατσά

Για 4 άτομα

2 τομάτες ψιλοκομμένες
3 πατάτες μεσαίου μεγέθους κομμένες στα 2-3 κομμάτια
1-2 πράσινες καυτερές πιπεριές
1-2 σκελίδες σκόρδο όχι πολύ ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο κ κόκκινο πιπέρι, μπαχάρι (κ ότι άλλο θα ήθελε κανείς να πειραματιστεί)
1 Κεφαλαίο ή κοκκινόψαρο κατά προτίμηση φρέσκο (ανάλογα τα κέφια)

part1
Σε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα (για να χωράει όλα τα παραπάνω) ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το σκόρδο! Μόλις αρχίσει να καψαλίζει το σκόρδο ρίχνουμε τις τομάτες και λίγο τοματοπολτό (ανάλογα με το πόσο πυχτή θέλουμε να βγεί η σάλτσα) λίγο νερό (να μη κάψει τις τομάτες) τα μπαχαρικά μας και το αφήνουμε για να πάμε στο...

part2
όπου είμαστε κάτω από τη κουβέρτα και περιμένουμε να πάρει βράση!
Όταν αρχισει να βράζει η σάλτσα ρίχνουμε τις πατάτες και προσθέτουμε νερό αν βλέπουμε ότι του λείπει (προσοχή μη γίνει σούπα γιατί ποιός ακούει τη Μαφάλντα) και πάμε ευθύς στο...

part3
όπου είμαστε δίπλα στη σόμπα και περιμένουμε να ψηθούν κ να μαλακώσουν οι πατάτες! Όταν οι πατάτες έχουν σχεδόν ψηθεί ρίχνουμε το καθαρό (και αποκεφαλισμενο - γιατί ποτέ δε μ΄ άρεσε το κεφάλι στα μεγάλα ψάρια) στη σάλτσα που βράζει στη κατσαρόλα!
Το ψάρι ψήνεται γρήγορα οπότε προσοχή δε θέλει πάνω από 5-10 λεπτά βράσιμο! Τέλος στο...

part4
σβήνουμε το φούρνο, φωτιά ή ότι έχουμε και αφήνουμε τη κατσαρόλα σκεπασμένη να πάρει η σάλτσα τη γεύση του ψαριού και όση ώρα γίνεται αυτό μπορούμε να ζεστάνουμε αραβικές πίτες στη φωτιά ή πίτες για σουβλάκι στο λάδι! Και τα δύο το συνοδεύουν καταπληκτικά κ είναι η χαρά της παπάρας...

Το φαγητό σερβίρεται με λίγο ή πολύ λεμόνι ανάλογα τα γούστα

ΥΓ. Για τη κάψα το πολύ νερό είναι μύθος...
Όποιος δεν μπορεί να την αντέξει να προτιμήσει το γάλα ή απλά να ελαττώσει τις πιπεριές...

περαστικά

Παπάκια με μπάμιες

Από βιβίο μαγειρικής του 1966 της Σοφίας Σκούρας ( που έχω φυλαγμένο στη βιβλιοθήκη μου)

ΥλικάΓια 6-8 άτομα:
3 μικρά παπάκια
1 κιλό ντομάτες ώριμες
1 φλυτζάνι τσαγιού φυτίνη
1 κιλό μπάμιες μικρές
1 κρεμμύδι ξηρό ψιλοκομμένο
1,5 φλυτζάνι τσαγιού κρασί λευκό
1,5 φλυτζάνι τσαγιού ξύδι
αλάτι
πιπέρι

Οι περισσότερες Ελληνικές οικογένειες στις επαρχίες και στα χωριά, που έχουν νερά, τρέφουν πάπιες. Το καλοκαίρι τα παπάκια είναι παχειά και τρυφερά. Διαλέγετε 3 παπάκια και αφού τα μαδήσετε και τα ανοίξετε, τα καψαλίζετε (για να φύγει η βαριά μυρωδιά τους). Τα πλένετε, τα στραγγίζετε και τα αλατοπιπερώνετε. Τα ράβετε όπως όλα τα πουλιά ή δένετε μόνο τα ποδαράκια τους. Πλένετε σε άφθονο νερό τις μπάμιες, τις καθαρίζετε και τις βάζετε σε ένα ταψάκι. Τις πασπαλίζετε με αλάτι,τις ραντίζετε με το ξύδι και τις αφήνετε στον ήλιο καμιάν ώραν. Διαλέγετε από τις ντομάτες 4-5 (τις πιο μικρές), να έχουν ψίχα και τις ξεφλουδίζετε. Τις υπόλοιπες τις περνάτε από το τρυπητό. Βάζετε τη μισή φυτίνη σε κατσαρόλα να κάψη. Ρίχνετε μέσα ένα ένα παπάκι και το καβουρδίζετε καλά. Ρίχνετε κατόπιν και το κρεμμύδι να ξανθήνη και ξαναβάζετε και τα καβουρδισμένα παπιά. Προσθέστε λίγο λίγο το κρασί (τα σβήνετε) και αφού πάρει 2-3 βράσεις ρίχνετε τον πολτό της ντομάτας. Προσθέσετε μισό φλυτζάνι νερό, λίγο αλατοπίπερο και αφήνετε να σιγοβράσουν σε σιγανή φωτιά μέχρις ότου τα παπιά ψηθούν καλά. Τα βγάζετε τότε, και τα διατηρείτε ζεστά σε πιατέλα. Την υπόλοιπη φυτίνη τη βάζετε σε τηγάνι και τηγανίζετε ελαφριά όλες τις μπάμιες. Τις τοποθετείτε σε σειρές σε ταψί (καλύτερα είναι σε πυρέξ, για να έλθει το φαγητό απευθείας στο τραπέζι) και βάζετε ανάμεσα τους τις θπόλοιπες ντομάτες που κρατήσατε ολόκληρες, πασπαλισμένες με λίγο αλατοπίπερο. Περιβρέχετε τις μπάμιες με τη σάλτσα, που έβρασαν τα παπιά , αλατοπιπερώνετε λίγο και ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 3/4 - 1 ώρα (να βράσουν). Στο μεταξύ χωρίζετε τα παπιά στα δύο, τα ξεκοκκαλίζετε και βγάζοντας το ταψί, τα τοποθετείτε επάνω στις μπάμιες. Ξαναβάζετε το φαγητό στο φούρνο και ψήνετε άλλα 10-15 λεπτά. Γίνονται νοστιμώτατα.



24 Νοεμβρίου 2007

Κολοκυθοκεφτέδες

Υλικά
1 1/2 κιλό κολοκυθάκια
1 φλιτζάνι του τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού φρυγανιά
2 αυγά
2κρεμμύδια
μαιντανό ψιλοκομμένο
δυόσμο ξερό ή φρέσκο

Εκτέλεση
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια από τη ψιλή μεριά του τρίφτη που κάνει κάτι εγκοπούλες, ΟΧΙ αυτή που είναι σαν αστεράκια μικρά.
Αφού τρίψουμε τα κολοκυθάκια τα στύβουμε για να φύγουν τα ζουμιά τους.Ένας απλός τρόπος είναι ο εξής αν έχετε τούλι από μπομπονιέρες βάλτε μέσα κολοκύθι τριμμένο και στύψτε το,και όσοι και όσες σταματήσατε το μπαλέτο χρησιμοποιήστε τα τούλια από το φουρό.
Προσθέτουμε μέσα στα στυμμένα κολοκύθια όλα τα άλλα υλικά, τα κρεμμύδια τα τρίβετε ή τα ψιλοκόβετε και βάζετε και λίγο αλάτι αν είναι το τυρί σας αλμυρό προσέξτε το αλάτι. Ζυμώνουμε όλο το μείγμα καλά και το φτιάχνουμε σε σχήμα μέτριου μπιφτεκιού,
τα βάζουμε σε ταψί τους ρίχνουμε λίγο λαδάκι και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 45 λεπτά.
Αν θέλετε τα τηγανίζετε σε καλαμποκέλαιο αλλά τραβάνε λάδι και γίνονται βαριά.
Καλή όρεξη
Υ.Γ. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κολοκύθια με βρασμένο σπανάκι και καλά στραγγισμένο.

23 Νοεμβρίου 2007

Λουκάνικα

Υλικά1. Λουκάνικα
2.Φραντζόλα
3.Μαρούλι
4.Μαγιονέζα
5.Μουστάρδα
6.Κέτσαπ
Κόβουμε μια φραντζόλα στη μέση. Αφου ψηθούν τα λουκάνικα τα βάζουμε στη φραντζόλα μας. Επίσης για να μην ξεχνάμε , την υγιεινή μας διατροφή βάζουμε το μαρούλι (μπόλικο) μέσα στην φραντζόλα. Μετά αναλόγως γούστων βάζουμε κέτσαπ, μαγιονέζα και μουστάρδα. Είναι πεντανόστιμο και θα γλείφετε τα δάκτυλα σας!

Καλή όρεξη!

Κεφτέδες φούρνου με μπύρα


Ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Στη περίπτωση μας, η συμβία το εφαρμόζει διαχρονικά με εξαιρετική μαεστρία. Αφού την έπεισα τελικά, θα μεταφέρω εδώ κάποιες από τις θεσπέσιες συνταγές με τις οποίες νοστιμίζει τη ζωή μας (των παιδιών, εμένα και συχνά πυκνά, φίλων και γνωστών). Ξεκινάμε σήμερα με μια πλούσια και "γεμάτη" συνταγή από τη κατηγορία κιμάδες.

Υλικά για τους κεφτέδες

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή μισό μοσχαρίσιο/μισό χοιρινό
  • 2 κρεμμύδια μέτρια τριμμένα
  • 2-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο (ποσότητα αναλόγως προτίμησης)
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά (καπήρα)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 1 κουταλιά σούπας πάστα ντομάτας
  • Λίγο αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μισό λίτρο μπύρα (περίπου)
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε ρίχνοντας τη μπύρα και προσέχοντας να μη γίνει η ζύμη πολύ χαλαρή. Συνήθως παίρνει σχεδόν όλο το μισό λίτρο. Σκεπάζουμε τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα. Πλάθουμε στη συνέχεια στρογγυλά κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε στο ταψί.

Υλικά για το "σκέπασμα" (δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω) ):

  • 2 ποτήρια ντομάτες ψιλοκομμένες (φρέσκες ή κονσέρβας)
  • 2 κουταλιές πάστα ντομάτας
  • μισό ποτήρι νερό
  • Ελαιόλαδο
  • 6-8 φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
  • Αλάτι και πιπέρι
Διαλύουμε τη πάστα στο μισό ποτήρι νερό και περιχύνουμε τους κεφτέδες. Κάνουμε το ίδιο με τη ψιλοκομμένη ντομάτα. Στη συνέχεια τους περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε από πάνω το βασιλικό, το αλάτι και το πιπέρι. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο κεφαλοτύρι.

- Προσοχή στο αλάτι τόσο μέσα στη ζύμη όσο και από πάνω. Να μη μας πέσει πολύ γιατί το κεφαλοτύρι είναι ήδη αλμυρό.

- Επίσης αν θα χρησιμοποιήσετε φρέσκες ντομάτες, να είναι ώριμες.


Ψήνουμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Το τυρί με τη ντομάτα δημιουργεί μια ωραία κρούστα και οι κεφτέδες μας είναι αφράτοι και λαχταριστοί.

Συνοδεύονται με ρύζι, χωριάτικη σαλάτα, κόκκινο κρασί η μπύρα ΚΕΟ.

Καλή σας όρεξη, παρόλο που ξέρω ότι την έχετε!

ΓΙΑ ΝΑ ΜΥΡΙΣΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΕΙΚ

Τι πεθυμώ περισσότερο, λέει ένας φίλος μου, είναι να μυρίζει το σπίτι κέικ. Δεν ξέρω τι αναμνήσεις τού ξυπνά η μυρωδιά του κέικ, αλλά μπορώ να υποψιαστώ: Σάββατο απόγευμα, να γυρίζει από την αλάνα μαζί με τους άλλους αλητάμπουρες φίλους του, ιδρωμένος, βρώμικος, με ματωμένα γόνατα και πεινασμένος σαν λύκος. Ο πατέρας του να κάνει μαστορέματα στην αυλή και η μάνα του αναψοκοκκινισμένη στην κουζίνα να πλένει τα τελευταία σκεύη που χρησιμοποίησε για το περίφημο, καταπληκτικό της κέικ. Και η μυρωδιά, που βγαίνει από τον φούρνο να του σπάει τα ρουθούνια.
Δεν είναι όμως μόνο τη μυρωδιά και τη γεύση του κέικ που αναπολεί ο φίλος μου. Μάλλον αυτό που αναπολεί είναι την αίσθηση τού να ανήκεις σε ένα σπίτι, τη ζεστασιά και την ασφάλεια που του έδινε η παρουσία της μάνας, του πατέρα, της οικογένειας. Και μια λεπτομέρεια: Θυμάται ότι εκεί που εισέβαλλε στην κουζίνα, έπεφτε και η κρίσιμη ερώτηση: Έμεινεν τίποτε; Η μάνα του ήξερε. Το τίποτε, σήμαινε το υπόλοιπο του ωμού κέικ που είναι καμιά φορά πιο νόστιμο από το ψημένο. Μην μου πείτε ότι κι εσείς δεν λατρεύετε να γλείφετε τα υπολείμματα της λεκάνης. Μην μου πείτε ότι δεν ξυπνά και σε σας τις αναμνήσεις του φίλου μου.
Λοιπόν πολλά έγραψα. Στη συνταγή τώρα! Υπάρχουν, ως γνωστόν, πολλά είδη κέικ και πολλοί τρόποι να το φτιάξεις. Το πιο σωστό, λένε οι καλές νοικοκυρές – κι εγώ δεν συγκαταλέγομαι ανάμεσα τους- είναι να ρίχνεις τα υλικά ένα ένα με συγκεκριμένη σειρά και κυρίως τα αυγά χωρισμένα με το κτυπημένο ασπράδι από πάνω για να αφρατέψει. Άλλοι βάζουν γάλα, άλλοι γιαούρτι, άλλοι χυμό πορτοκαλιού και άλλοι το κάνουν γεωγραφίας με κακάο. Η πιο απλή συνταγή όμως, που κάνω εγώ για να μυρίσει το σπίτι μου κέικ και επειδή η Π. μου λατρεύει ότι έχει ως βάση την σοκολάτα, είναι η εξής:
Υλικά:
- 2 φλιντζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ¾ φλιντζανιού κακάο (εναλλακτικά βάζετε εκτός από κακάο, drinking chocolate)
- 2 φλιντζάνια ζάχαρη (εναλλακτικά brown sugar- που κάνει και πιο διαιτική)
- ¾ φλιντζανιού βούτυρο spry
- ½ φλιντζάνι γάλα
- 5 αυγά
- ¼ κουταλάκι σόδα
- 1 φακελάκι βανίλλια
Εκτέλεση:Ρίχνετε όλα τα υλικά στην κούπα του μίξερ και τα κτυπάτε για 1 λεπτό στη χαμηλή ταχύτητα. Ακολούθως δυναμώνετε την ταχύτητα και τα κτυπάτε άλλα 3 λεπτά για να διπλασιαστούν σε όγκο. Βουτυρώνετε καλά ένα ταψί (απ’ αυτά με την τρύπα στη μέση) και αδειάζετε το μείγμα μέσα. (Εννοείτε ότι τα παιδιά ή κι εσείς γλείφετε ως το τέρμα τα υπολείμματα – και δεν πειράζει που δεν είναι και τόσο υγεινό να τρως ωμό αυγό και αλεύρι, αλλά who cares. Είναι τέλειο)
Στο μεταξύ έχετε ήδη προθερμάνει τον φούρνο στους 175 βαθμούς και ψήνετε το κέικ για μία ώρα. Όταν το βγάλετε από το φούρνο (και αφού ήδη έχει μυρίσει το σπίτι) το αφήνετε για πέντε λεπτά, να σταθεί όπως λέμε, πριν το αναποδογυρίσετε στην πιατέλα. Όταν το έχετε αναποδογυρίσει, ρίξτε του και λίγη ζάχαη άχνη από πάνω. Το κάνει ακόμα πιο νόστιμο. Καλή όρεξη!

Τα σκεύη του 21ου αιώνα

Εργάζεσθε σε εστιατόριο; Έχετε πολλούς καλεσμένους για σερβίρασμα; Ιδού ο δίσκος ο σωστός για να μην πάθετε αγκύλωση και για να μην βγάλετε κάλλους στα χέρια!!!!






Θέλετε να πάρετε μπανάνα στη δουλειά, στη σχολή, ή στο σχολείο τζιαι την ώρα που πάτε να την φκάλετε να την φάτε βρίσκετε την λιωμένη; Τώρα, με το μπανανοπροφυλακτικό, όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί. Οι μπανάνες που μεταφέρετε, δεν θα είναι ποτέ πια οι ίδιες. Τουλάχιστον όμως, θα είναι οι ίδιες που ήταν πριν τις βάλετε στην τσάντα σας.



Έχετε βαρεθεί να μαζεύκουνται πιάτα τζιαι φιτζανούθκια όποτε έρκουνται σπίτι σας οι φίλοι σας για να πιείτε καφέ; Στο γραφείο ισχύει ο κανόνας, ο καθένας να πλυνίσκει ό,τι λερώνει; Με το νέο φλιτζάνι-πιατούι, δύο σε ένα, εξοικονομείται χώρο στο γραφείο σας (ως έπιπλο) τζιαι χρόνο στο γραφείο σας (ως χώρος), που σίγουρα είναι (και οι δύο) πολύτιμοι!


Εχάλασε το τάιμερ τζιαι εν ηξέρετε πότε ενναν έτοιμες οι φρυγανιές σας; Ή θέλετε να ελέγχετε εσείς πότε ακριβώς εννα τες φκάλετε που το μηχάνημαν; Με τη διαφανή τοστιέρα, ήβρατε τη λύση σε όλα τα βασανιστικά ερωτήματα που αφορούν στις καπίρες σας! Η κατάλληλη καπίρα θα είναι έτοιμη σύμφωνα με το γούστο σας για συνοδέψει τζιαι τα αυκά με τες τομάτες που προτείνει κάπου μες στο μπλογκ τούτο τζιαι η Γιώτα.



Βαρκέστε να καρτεράτε που πάνω που το φλιτζάνι με τη σακουλλούα του τσιαγιού για να ετοιμαστεί το τσάιν σας. Υπάρχει ο φίλος μας ο πιγκουίνος με χρονόμετρο που εν έτοιμος να σηκώσει τη σακκουλούδαν μετά που τον χρόνον
που θα του ρυθμίσετε. Πλέον εν θα βαρκέστε να κάμετε τσάι, ούτε εννα χάννετε ώρα να καρτεράτε βαστώντας τη σακκουλούδαν.


Ακόμα ένα χρήσιμον εργαλείον, που ρυθμίζει την ποσότητα του βουτύρου που εννα βάλετε μες στην καπίρα σας για το πρωινό σας.







Συνήθως στις φοιτητικές εστίες με τις κοινόχρηστες κουζίνες ούλλο τζιαι κάποιος τριγυρίζει πίνοντας τες μπίρες σου που το ράφι σου στο ψυγείο, τρώγοντας τα μήλα σου, ή κλέβοντας τα σκεύη σου. Δεν ξέρω για τα υπόλοιπα, αλλά τουλάχιστον το φιτζάνι του καφέ σου πλέον θα είναι μόνο δικό σου τζιαι εν θα μπορεί να σου το κλέψει κανένας. Εννα φκάλλεις το στούππωμα τζιαι έτσι κανένας εν θα θέλει να κλέψει ένα τρυπημένο φιτζάνιν. Τζιαι άμα θέλεις να το χρησιμοποιήσεις, βάλλεις το στούππωμαν πίσω! Σούπερ επαναστατικό, εννεν;

22 Νοεμβρίου 2007

Μακαρουνια με Φετταν

Συνταγή για φοιτητές, βιαστικούς, κούνους τζαι κούνες που θέλουν να απολαύσουν μεσιμεριανόν που ετοιμάζεται σε λλιόττερον που 10 λεπτά. Υλικά: 1 πακέτο μακαρούνια, λλίην κρέμαν ή γάλα, δκυόσμιν, 200 γρ φέτταν.

Βράστε 1 κιλό μακαρούνια που σας αρέσκουν (καρτούες, σπακέττι, τρίν...) 1 λεπτόν λιόττερον που ότι γράφει στο πακκέττον σε μπόλικον νερόν τζαι στραντζίστε τα σε έναν τρυπιτόν. Αν τους βάλετε κανέναν ζωμόν χόρτων Maggi ή Knorr μες το νερόν διά παραπάνω γεύσην. Μεν τα χογλάσετε πολλά να έρτουν μαλαχτά όπως τα κάμνουν οι πλείστοι Κυπραίοι τζαι Κυπραίες. Να τα κάμετε al dente που λαλούν τζαι οι μακαρουνοφάες Ιταλοί, εστω τζαι εν δεν το εκάμετε ποττέ τζαι εκ πρώτης όψεως νομίζετε ότι τα μακαρούνια εν ωμά.

Βαρτε μες την ίδιαν μαείρισσαν (να μεν γεμώννουμεν τους τόπους αντζιά για πλύμμαν δηλαδή) μισόν ποτήριν κρέμαν φτανήν (fresh cream) αν δεν έσιαιτε μαξιλαρούδκια γυρόν που την τζοιλιάν τζαι δεν σας πειράζει να αποκτήσετε ή αν έσιαιτε τζαι δεν σας πειράζει να νιωθούν παραπάνω. Αντί κρέμα βάρτε μισόν ποτήρι γάλα αν δεν θέλετε να πασιύνεται. Τρίψετε καμπόσον θκυόσμιν ξερόν μέσα τζαι σπάστε 200 γρ φέτταν. Βάρτε τα να βράσουν σε σιγανήν φωθκιάν τζαι νεκατώννετε τα με ξύλενον κουτάλιν (μαζίν με το τρυπιτόν τζαι την μαείρισσαν κάμνουν μας 3 αντζιά για πλήμμαν ούλλα τζαι ούλλα). 3-4 λεπτά να βράσετε την σάλτσαν, όι παραπάνω να λύσει τέλια η φέττα.

Παρασιονώννετε τα μακαρόνια στην μαείρισσαν τζαι νεκατώννετε να πιάει καλά η κρεμώδης σάλτσα παντού πας τα μακαρούνια.

Τρώτε τζαι γλείφετε τζαι τα δαχτύλια σας. (για 4 άτομα)

Προσοχήν! κανονικά ο οργανισμός σας θέλει 7 διαφορετικά χόρτα την ημέραν για να λειτουργεί καλά. το πιάτον που σας περιγράφω εκτός που τα ίχνη χόρτου με τον θκυόσμιν, δεν περιέχει φυτικές ίνες τζαι φυτικές βιταμίνες. Αν είσαστιν βιαστικοί τζαι δεν συνδιάσετε το πιάτον με καμιάν σαλατούν, προσπαθήστε το επόμενον φαΐν να εν με πολλά χόρτα για να ισοζυγίσετε.

Mamma mia! Spaghetti alla matriciana


Το φαγητό ιεροτελεστία είναι, απόλαυση, ηδονή, οργασμός του ουρανίσκου και στο τέλος όπως κάθε πραγματική ηδονή, ημερότητα και αγαλλίαση ψυχής.

Όπως ακριβώς και στον έρωτα, μετράνε αυτά που τινάζουν τους δείκτες των αισθήσεων στα ύψη. Άρα το μυστικό είναι στην απλότητα, στη σιγουριά, και στο ένστικτο.
Η μαγειρική, είναι Τέχνη της αρμονίας. Και υπάρχει γιατί εμείς ως σκοπό ύπαρξης –σε έναν ανθρώπινο κόσμο- θα έπρεπε να έχουμε τις απολαύσεις.
Όπως σε όλα τα ωραία, υπάρχουν συνειρμοί και μνήμες που σε κάνουν να θυμάσαι «αυτό το άρωμα» «εκείνη τη γεύση» με εκείνη τη στιγμή ή το άλλο περιβάλλον.

Η Matriciana είναι μία κλασική παραδοσιακή χωριάτικη ιταλιάνικη μακαρονάδα. Πολλοί την κάνουν με διάφορα είδη pasta ωστόσο τίποτα κατά τη γνώμη του ουρανίσκου μου δεν μπορεί να συγκριθεί με τον τρόπο που τα spaghetti αναδεικνύουν τις επιγεύσεις μιας καλοφτιαγμένης Matriciana.


Προϋπόθεση βέβαια, που ισχύει για κάθε σωστό εραστή της καλής μακαρονάδας, τα spaghetti να είναι al dente, δηλαδή βρασμένα σε εκείνο το σημείο που δεν έχουν μαλακώσει και διατηρούν ακόμα μία «κριτσανιστή» αίσθηση στα δόντια. Θα έρθουμε όμως στα των spaghetti μετά.

Τα βασικά υλικά μας, είναι –εκτός από τα μακαρόνια-
μπέικον, κρεμμύδι, σκόρδο , μπούκοβο (chili) ελαιόλαδο, αλατισμένο βούτυρο, τυρί parmigiano reggiano , μαϊντανός, κρασί κόκκινο κατά προτίμηση cabernet, σάλτσα ντομάτα-αν είναι δυνατό φρέσκια, μια κατσαρόλα για τα μακαρόνια και ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
Τα προκαταρκτικά χάδια , δηλαδή το μαγείρεμα, καλό είναι να ξεκινήσει με την ετοιμασία όλων των υλικών, δηλαδή καθάρισμα κρεμμυδιών και κόψιμό τους σε κομματάκια (3-4 μεσαία κρεμμύδια) του σκόρδου ( σκορδάκια κομμένα σε όχι πολύ λεπτές φέτες) του μπέικον που πρέπει να κοπεί σε μικρά κομματάκια (αρκετό το μπέικον μην το τσιγκουνευτείτε) .
Ο μαϊντανός θα κοπεί στο τέλος, λίγο πριν το σερβίρισμα για να μη μαραθεί από τους ατμούς της κουζίνας.

Βάζουμε το νερό στην κατσαρόλα για να βράσει. Μόλις αρχίσει να ζεσταίνει, ρίχνουμε μέσα μια γεμάτη κουταλιά της σούπας αλατισμένο βούτυρο και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά ώστε να συγχρονίσουμε τις εργασίες μας.

Στο τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο (ελαιόλαδο και όχι ηλιέλαιο ) και μόλις «πάρει» λίγο ρίχνουμε πρώτα το μπέικον.
Περιμένουμε να αρχίσει το μπέικον να φτάνει στο «λίγο πριν το μαύρισμα» και πετάμε μέσα τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, μετά τα σκόρδα και τέλος τη σάλτσα ντομάτα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2-3 και, αν έχουμε συγχρονιστεί σωστά, εκείνη την ώρα ,το νερό για τα spaghetti έχει φθάσει στον βρασμό.

Η στιγμή τους έφθασε και τα ρίχνουμε μέσα.

Μόλις τα spaghetti μαλακώσουν και βουτηχτούν ολόκληρα μέσα στην κατσαρόλα, είναι η ώρα να ρίξουμε το μπούκοβο στη σάλτσα που σιγοβράζει στο διπλανό μάτι.
Προσωπικά, πάντα ρίχω λίγο μπούκοβο και στα μακαρόνια, πρώτον γιατί τους δίνει λίγη κάψα στο στόμα, και δεύτερον γιατί τα κόκκινα φυλλαράκια του μπούκοβο κολλάνε πάνω στα spaghetti και είναι ωραία αισθητικά.

Η ποσότητα του μπούκοβο είναι πολύ προσωπικό ζήτημα. Εξαρτάται από το πόσο spicy θέλει κανείς το φαγητό του.
Ένα καυτερό πιάτο είναι σαν μία απαιτητική ερωμένη. Μην προσπαθείς, αν δεν είσαι σίγουρος πως θα τα βγάλεις πέρα και θα το απολαύσετε και οι δυο εξ ίσου. Είπαμε. Το φαγητό, όπως και ο έρωτας, πρέπει να ικανοποιεί το πραγματικό μέτρο αντοχής του καθενός, αλλιώς καταντάει μπελάς.

Ενώ λοιπόν τα spaghetti σιγοβράζουν –και τα παρακολουθούμε βεβαίως συνέχεια για να μην παραμαλακώσουν –τα λασπωμένα μακαρόνια, μπορούν να καταστρέψουν και την ωραιότερη σάλτσα του κόσμο, τρίβουμε το τυρί.
Εδώ, είναι ζήτημα στοιχειώδους αξιοπρέπειας να τονίσουμε πως το τυρί και κυρίως το parmigiano πρέπει να τριφτεί με τρίφτη χοντρό για να μη δώσει σκόνη, αλλά λεπτές μικρές φετίτσες από αυτό το θεσπέσιο τυρί-θα επιμείνω στο reggiano δηλαδή στο ώριμο parmigiano.
Τρίβουμε λοιπόν το τυρί, μία ικανοποιητική ποσότητα, 4 άνθρωποι θα χρειαστούν οπωσδήποτε 250 γραμμάρια από αυτό το ευλογημένο προϊόν της Parma.

Κάπου εδώ, η σάλτσα πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμη. Προσθέτουμε ένα ποτήρι κρασί (ή τρία κοντά ποτήρια τα λεγόμενα ταβερνιάρικα) και σβήνουμε το μάτι χωρίς ωστόσο να μετακινήσουμε το τηγάνι.

Τα spaghetti θα πρέπει να είναι έτοιμα. Να σημειώσουμε εδώ πως ίσως έχει χρειαστεί λίγο νωρίτερα να σβήσουμε το μάτι της κατσαρόλας για να επιβραδύνουμε τη διαδικασία βρασμού.

Ρίχνουμε τα μακαρόνια στο «τρυπητό» τα καταβρέχουμε με κρύο νερό για να μην κολλήσουν και, στην κατσαρόλα ρίχνουμε τώρα μια κουταλιά της σούπας αλατισμένο βούτυρο.

Προσοχή, αυτό το σημείο είναι «κλειδί». Αφήνουμε το βούτυρο να κάψει, και αμέσως ξαναπετάμε τα μακαρόνια μέσα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και την παίρνουμε με τα δυο μας χέρια από τις λαβές. Κουνάμε την κατσαρόλα πάνω κάτω, τη γυρνάμε και ανάποδα, ώστε το καυτό βούτυρο να πάει παντού ανάμεσα στα spaghetti.

Συνιστώ σε αυτό το σημείο, μια πιρουνιά δοκιμής.
Τα spaghetti σκέτα με το βουτυράκι, είναι ένας πρώτος μικρός οργασμός για τον ουρανίσκο.

Τρόπος σερβιρίσματος.

Στο ακόμα άδειο πιάτο, πασπαλίζουμε με λίγο από το τριμμένο τυρί.
Ακολουθεί μία στρώση μακαρόνια, μία στρώση σάλτσα, μία στρώση τυρί.
Και μετά, επανάληψη. Άλλη μια στρώση μακαρόνια, σάλτα, τυρί.
Πάνω από την τελευταία στρώση τυρί, προσθέστε λίγο μαϊντανό και είστε έτοιμοι.

Συνοδέψτε το όλον με μία σαλάτα ρόκα parmigiano και κόκκινο κρασί cabernet.

Επειδή το γεύμα είναι καυτερό, φροντίστε να έχετε στο ψυγείο ένα παγωτό(sorbet) λεμόνι (του Παπαφιλλίπου είναι απλώς αριστούργημα) για να σας φέρει στα ίσα σας.

Αρκετοί, προσθέτουν ζαμπόν και μανιτάρια. Ωστόσο θεωρώ πως αυτά αφ ενός χοντραίνουν τη γεύση του συγκεκριμένου πιάτου (τι νόημα έχει το ζαμπόν δίπλα στο μπέικον;) τα δε μανιτάρια έχουν αρκετά απαλή γεύση για να αντέξουν στο…αμαρτωλό περιβάλλον που δημιουργεί το μπούκοβο.

Την Matriciana την φτιάχνω αρκετά συχνά. Ωστόσο η αλησμόνητη φορά, ήταν πριν χρόνια, μετά από μία πολύ κοπιαστική ιστιοπλοΐα με θυελλώδεις ανέμους στα 8 μποφόρ.
Μετά από ώρες ατέλειωτες ελιγμών χωθήκαμε λίγο πριν νυχτώσει σε ένα απάγγειο κοντά στην Επίδαυρο και εξουθενωμένοι τιμήσαμε την κουζινίτσα του σκάφους με μία ανεπανάληπτη matriciana.
Βρεγμένοι ως το κόκαλο καθώς ήμασταν, φάγαμε μάλλον…μπούκοβο με μακαρόνια παρά το αντίθετο, για να συνέλθουμε. Κατεβάσαμε και μία ανεξέλεγκτη ποσότητα κρασιού και πέσαμε σχεδόν λιπόθυμοι στις κουκέτες μας. Πάνε πολλά χρόνια, το θυμάμαι σαν χθες. Η ωραιότερη μακαρονάδα της ζωής μου!

Καλή σας όρεξη!

21 Νοεμβρίου 2007

Τυροπιττάκια

Υλικά
1 πακέτο βούτυρο
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 πακέτο αλεύρι φαρινάπ που φουσκώνει μόνο του
Ελάχιστο αλάτι

Για τη γέμιση
400 γρ. τυρί φέτα
2 αυγά
δυόσμο ξερό

Εκτέλεση
Αναμιγνύουμε το αλεύρι το βούτυρο και το γιαούρτι και προσθέτουμε λίγο αλάτι
Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη και την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί
Με ένα πιρούνι λιώνουμε το τυρί και προσθέτουμε τα αυγά με το δυόσμο
αφού τα ανακατέψουμε καλά. Στη συνέχεια ανοίγουμε μικρές πιττούλες
όσο το πιατάκι του καφέ περίπου,βάζουμε λίγη γέμιση
και τη διπλώνουμε πατώντας τις άκρες με το πιρούνι για να κλείσει καλά.
Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30-40 λεπτά

Υ.Γ. Αν θέλετε στη γέμιση μπορείτε να βάλετε μικρά λουκανικάκια Φρακφούρτης
Καλή όρεξη!

Η Δίαιτα της ιππασίας.

Ελλείψει γνώσης και εμπειρίας, και μέχρι να δεήσει η συμβία να με βοηθήσει μέσω skype να ανεβάσω καμιά από τις συνταγές της, είπα να βάλω ένα ποστ σχετικό με το όλο πνεύμα του ιστολογίου. Ακούσαμε για δίαιτα του ανανά, για δίαιτα της πάπιας, εδώ θα βρείτε τη δίαιτα της ιππασίας.

ΠΡΩΙΝΟ: 3 φέτες ψωμί με άφθονο βούτυρο και μαρμελάδα. Δύο τηγανιτά αυγά με μπέικον. 1 ποτήρι γάλα, 1 ποτήρι πορτοκαλάδα και ένα φλιτζάνι καφέ.
Μετά 45 λεπτά ιππασία.

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: 2 πιάτα της αρεσκείας σας, σαλάτα με μπόλικο λάδι, τηγανιτές πατάτες, 2 μπιφτέκια, γλυκό και άφθονη κόκα κόλα ή μπύρα.
Μετά 1.30 ώρα ιππασία.

ΚΟΛΑΤΣΙΟ: 4 μπάλες παγωτό, 2 πάστες, μισό κιλό φράουλες.
Μετά 45 λεπτά ιππασία.

ΒΡΑΔΙΝΟ: 2 πίτσες απ' όλα με έξτρα τυρί και 1,5 λίτρο κόκα κόλα.
Μετά 2 ώρες ιππασία.

Η δίαιτα έχει καταπληκτικά αποτελέσματα. Σε 20 μέρες το άλογο θα έχει χάσει τουλάχιστον 15 κιλά!!!!

Στη φωτογραφία η Δασκαλούα κατά τη διάρκεια της δίαιτας

Φρουτοσαλάτα

Κόβουμε διάφορα φρούτα της αρεσκείας μας. Είναι ωραία να περιλαμβάνει μήλα, φράουλες, ακτινίδια και βεβαίως μπανάνες. Περιχύνουμε με χυμό από πορτοκάλια τα οποιά στίβουμε στους σούπερ σύγρονους ηλεκτρικούς στίφτες που η τεχνολογική πρόοδος μας έχει χαρίσει! Το αποτέλεσμα είναι ζουμερό και γλυκύτατο!

Pizza time

Παίρνουμε αραβικές πίτες και απλώνουμε πάστα ντομάτας και λίγο αλάτι. Συνεχίζοντας βάζουμε τα υλικά που μας γουστάρουν. Προσωπικά, βάζω τριμμένο τυράκι, μανιτάρια φρέσκα κατά προτίμηση, κομμένα σε λεπτές φέτες, ελιές μαύρες και αυτές κομμένες και κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες. Α! Πάει πολύ να βάλεις και ψιλοκομμένο μαϊντανό! Πασπαλίζεις από πάνω με τυράκι τριμμένο και πάλι. Το αφήνεις για 15-20 λεπτά σε φούρνο στους 180 βαθμούς. Κερδίζει τις εντυπώσεις!

Σαλάτα με κοτόπουλο και ντρέσινγκ βαλσάμικου

Υλικά για 2 άτομα:
1/2 στήθος κοτόπουλου
1/4 του κουταλιού θυμάρι
1/4 του κουταλιού ρίγανη
1/4 του κουταλιου άνιθο -προαιρετικά
άφθονα χόρτα (σπανάχι, ρόκα, μαρούλι)
ντοματίνια ή λιαστές ντομάτες
1 λεπτοκομμένη κόκκινη μεγάλη πιπεριά (το είδος που χρησιμοποιείται και για γεμιστά)
Κρουτόνια
Πινόλια (σπόροι πεύκου) - προαιρετικά
Παρμεζάνα - προαιρετικά


Υλικά για το ντρέσινγκ βαλσάμικου:
2 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο
2 κουταλίες ελαιόλαδο
1 κουταλάκι μουστάρδα
1 κουταλιά μέλι

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομματάκια και το ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μαζί με άνιθο, ρίγανη, λίγο αλάτι, θυμάρι είτε σε τοστιέρα ή σε τιγάνη με ένα κουτάλι μόνο ελαιόλαδο. Λογικά δεν θα πάρει πάνω από 6-7 λεπτά για να ψηθεί. Αφού ψηθεί το ρίχνουμε μέσα στη σαλάτα με τα υπόλοιπα υλικά.
Χρησιμοποιούμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και τα χτυπάμε σε shaker. Μετά ρίχνουμε το ντρέσινγκ στη σαλάτα, ανακατεύουμε και η τέλεια αυτή σαλάτα ειναι έτοιμη. Αν θέλουμε βάζουμε και λίγη τριμένη ή κομένη σε φέτες παρμεζάνα από πάνω.

Προσωπικά πάντα την τρώω με ένα ποτήρι λευκό ή κόκκινο κρασί.

Χρόνος ετοιμασίας: ούτε 15 λεπτά!

20 Νοεμβρίου 2007

Ντομάτες με αυγά

Υλικά1. ντομάτες ( 6 ντοματες )
2. 2 αυγά
3. κρεμμυδάκι
4. πιπέρι (πράσινο)
5. αλάτι

Σε μια κούπα, τρίβουμε τις ντομάτες. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα τηγάνι και βάζουμε λίγο λάδι. Αφου κόψουμε το κρεμμυδάκι μας, μικρά κομματάκια ( 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρά ), τα ρίχνουμε στη φωτιά. Μετά βάζουμε το ψιλοκομμένο μας πιπέρι ( επειδή το πιπέρι καίγεται ευκολα, το βάζουμε μετά το κρεμμυδι). Αφού ψηθούν, βάζουμε την τριμμένη ντομάτα στο τηγάνι και ανακατώνουμε. Περιμένουμε να ψηθεί καλά. ( αν έχει πολύ ζουμί η ντομάτα τότε αφήστε να ψήνεται για κανένα μισάωρο). Στη συνέχεια, παίρνουμε 2 αυγά και τα χτυπάμε σε μια κούπα και μετά ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά μας στο τηγάνι και ανακατώνουμε το μείγμα μας. Επίσης προσθέτουμε αλάτι ( η ποσότητα του αλατιού, μετριέται αναλόγως γούστου).

Καλή όρεξη!

p.s : μπορείτε να συνδυάσετε το εύγεστο και απλό φαγητό με καπίρες (όπως όταν βάζουμε μαρμελάδα πάνω στο ψωμί) .

19 Νοεμβρίου 2007

Ρύζι με Κοτόπουλο

Υλικά
1. ρύζι
2. στήθος κοτόπουλο
3. κρεμμυδάκι
4. καρότο
5. σέλινο
6. μανιταράκια (φρέσκα ή κονσέρβας)
7. soy sauce
8. maggie

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι. Αφού κόψουμε το κρεμμυδάκι μας ( 1 ή 2 αναλόγως γούστου) σε κομματάκια τα ριχνουμε στο τηγάνι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το στήθος κοτόπουλου σε μικρά κομματάκια και περιμένουμε μέχρι να ροδίσει.
Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε το καρότο, το σέλινο και τα μανιταράκια. Τρίβουμε το καρότο σε μια κούπα ( 5 καρότα περίπου) , (να γίνει σαν τρίμμα χαλλουμιού για τα μακαρόνια, σε λίγο μεγαλύτερο μέγεθος). Κόβουμε το σέλινο , ( όπως κόβουμε για σαλάτα) και κόβουμε και τα μανιταράκια ( αν είναι φρέσκα τα ρίχνουμε την ίδια ώρα με το κοτόπουλο, για να ψηθουν, ενώ αν είναι της κονσέρβας, τα ρίχνουμε πιο μετά μιας και είναι ήδη ψημένα). Αφου ετοιμάσουμε το καροτο , σέλινο και μανιταράκια, τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, βάζουμε 1 maggie για γευση. Στη συνέχεια αφού ψηθούν τα υλικά μας, μετά από 4 λεπτά βάζουμε 1 φλυτζανάκι του καφέ soy sauce και ανακατώνουμε το μείγμα.

Εντωμεταξύ σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα, βράζουμε 5 φλυτζάνια (του νεσκαφε) νερό ( δεν χρειάζεται αλάτι, διότι βάλαμε maggie στο τηγάνι με το κοτόπουλο). Αφού βράσει το νερό, ρίχνουμε το ρύζι μας ( bali ) βάλτε 2 ποτήρια ρύζι. Αφου ψηθεί και το ρύζι ( δοκιμάστε το σε κάποια φάση να δείτε αν ψήθηκε) , πιάνουμε μια τρυπητη κουτάλα και ρίχνουμε το ρύζι στο βαθύ τηγάνι με το κοτόπουλο και τα αλλα. Αν θέλετε μπορείτε να μην βάλετε όλο το ρύζι. Αφου βάλετε και το ρύζι στο άλλο τηγάνι ανακατώνετε το μείγμα και είναι έτοιμο!

Καλή όρεξη!

18 Νοεμβρίου 2007

Και εγένετο σαλάτα!

Αγαπητοί φίλοι, η Δασκαλούα εσιάσιαρε να μας βάλει τη σαλάτα την οποία υποψιάζομαι τρώει για κυρίως φαγητό. Εγώ θέλω τζιαι θκυο πιάτα φαϊ με τούτη για να χορτάσω :)))

Τέλος πάντων, με γεια σου με καλώς τον. Ούτε ένα καλοσώρισμα καλέ. Έτσι ανάλαβα να το κάνω εγώ. Όλα ξεκίνησαν πάνω στη πλάκα. Για να δούμε. Καμιά φορά τούτα τα αυθόρμητα εν τα καλλύττερα.

Το μπλογκ θα λειτουργεί με καθεστώς κοινοκτημοσύνης (όπως π.χ. το Προεδρικές 2008). Ο καθένας που θέλει να συμμετάσχει δεν έχει παρά να στείλει ένα μέηλ στη daskaloua@gmail.com και θα του στείλει πρόσκληση για συμμετοχή. Πατώντας το σχετικό λινκ στη πρόσκληση, το μπλογκ θα προστίθεται στο προφίλ σας. Από εκεί, όπως ακριβώς με το δικό σας μπλογκ θα μπορείτε να ανεβάζετε ποστ με συνταγές. Σημειωτέον ότι με τη αποδοχή της πρόσκλησης γίνεσαι μόνιμα μέλος και θα μπορείς να ανεβάζεις συνταγές όσο συχνά θέλεις.

Συγγραφείς μπορούν να γίνουν και μη μπλόγκερς. Απλά πρέπει να κάνουν εγγραφή στον blogger. Είναι πολύ απλό και σε καθοδηγεί η πρόσκληση!

ΜΙΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Όταν γράφετε τις συνταγές μη θεωρείτε ΤΙΠΟΤΕ αυτονόητο. Να είστε όσο επεξηγηματικοί γίνεται. Για μένα τον άσχετο με μαγειρική, ας πούμε "Το νερό που βάζουμε θα πρέπει να είναι αρκετό για να βράσει το κριθαράκι" είναι πυρηνική φυσική, δεν είναι συνταγή. Πες κυρία μου " Για κάθε κούπα κριθαράκι χρειαζόμαστε Χ κούπες νερό" αλλιώς μάλλον θα φτιάξω κριθαρόσουπα.

Επίσης όπου μπορεί το ποστ να διανθίζεται από φωτογραφία(ες) θα ήταν καλά να γίνεται.

Άντε και καλά ιστομαγειρέματα!

Η σαλάτα της δασκαλούας

Υλικά:

  • μαρούλι σγουρό όχι πολύ ψιλοκομμένο
  • καρύδια σπασμένα σε κομματάκια
  • σταφίδες μαύρες
  • ντομάτες
  • αγγουράκια
  • τυρί ένταμ κομμένο σε κύβους
  • μήλο (κατά προτίμηση ξινόμηλο) κομμένο σε λωρίδες
  • καρότο τριμμένο
  • ξύδι βαλσάμικο (2 κουταλιές της σούπας) και ελαιόλαδο (2 κουταλιές της σούπας) ανακατεμένα με μέλι (1 κουταλιά της σούπας)
Κόβουμε, τρίβουμε και ετοιμάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και περιχύνουμε με το μείγμα που φτιάχνουμε με το ξύδι, το ελαιόλαδο και το μέλι. Καλή όρεξη!